Politiek wil af van drempels voor de havo

null Beeld anp xtra
Beeld anp xtra

Het moet eenvoudiger worden om na het vmbo door te stromen naar de havo, vinden steeds meer politici. Na de PvdA, die in mei een onderwijsambitie openbaarde, en na het vorige week bekend geworden verkiezingsprogramma van D66, maakte GroenLinks gisteren ook een nieuwe onderwijsvisie bekend.

Ook daarin ligt de nadruk op opwaartse mogelijkheden, deels geïnspireerd op partijleider Jesse Klavers eigen schoolloopbaan. Klaver deed het vmbo, maar kon later toch een hbo-opleiding volgen. De mogelijkheden voor het stapelen van opleidingen zijn heden ten dage minder groot, omdat de havo-scholen eisen mogen stellen aan het gemiddelde examencijfer op een vmbo-diploma. Als het aan Klaver ligt vervallen die eisen. "Een diploma is een diploma", zei de leider van GroenLinks tegen de NOS.

GroenLinks, dat aanstaande dinsdag het hele programma zal onthullen, sluit zich met deze wens aan bij het groeiende koor van politici dat kritiek heeft op de toegangseisen voor de havo. Behalve PvdA en D66 zingt ook de SP daarin mee. Het verkiezingsprogramma van die partij moet nog verschijnen, maar de SP stelde al in 2012 dat belemmeringen op opleidingen stapelen moesten worden opgeruimd.

De meeste scholen voor voortgezet onderwijs verlangen van doorstromers uit het vmbo dat het gemiddelde op hun cijferlijst minstens 6,8 bedraagt. Dat getal is een compromis. Een aantal jaar geleden eiste menig havo nog minstens een 7 of een 7,5 gemiddeld, maar dat was de Tweede Kamer te gortig. Omdat hij het risico dat opstromende leerlingen in een hoger schoolniveau uitvallen beperkt wilde houden, stelde staatssecretaris Sander Dekker toen vast dat de havo hoogstens een 6,8 zou mogen eisen.

Jesse Klaver. Beeld ANP
Jesse Klaver.Beeld ANP

Toenemende tweedeling
In het GroenLinks-programma is het pleidooi dat de doorstroomeisen moeten verdwijnen, nieuw. In het vorige verkiezingsprogramma stond nog dat die eisen 'transparant' moesten zijn. Bij wijze van verklaring voor het nieuwe inzicht wijst Klaver naar het jaarverslag van de Onderwijsinspectie van afgelopen voorjaar. Die wees op een toenemende tweedeling tussen de hoog- en laagopgeleiden in Nederland. "Het onderwijs segregeert", concludeerde PvdA-leider Diederik Samsom na de verschijning van dat rapport in het voorjaar, vanwege 'te weinig doorstroomkansen'.

In het essay 'de nieuwe school' maakte de PvdA vast het onderwijshoofdstuk uit het nog te verschijnen verkiezingsprogramma bekend. Daarin staat onder meer dat het stapelen van diploma's bevorderd dient te worden: "Dus na het behalen van het vmbo-t automatisch toegang tot de havo en geen extra barrières als een leerling van school moet wisselen". Ook voor de PvdA is het opstromen van vmbo naar havo een nieuw aandachtspunt: het programma van 2012 repte niet over de toelatingseisen op de havo.

Vorige week presenteerde D66 zijn verkiezingsprogramma en ook daarin worden betere doorstroomkansen bepleit. "D66 wil voorkomen dat een gemiste eerste kans ook meteen de laatste kans was", stelt het verkiezingsprogramma. "Doorstromen, stapelen en op latere leeftijd terugkeren naar het onderwijs moet eenvoudig zijn en gestimuleerd worden."

Dat zowel Samsom als Klaver zich al vóór het verschijnen van het programma uitlaten over het onderwijs, zegt hoeveel belang de partijen aan dit punt hechten.

Vlak voor het zomerreces maakte staatsecretaris Sander Dekker bekend dat op dit moment 16,7 procent van de scholieren die vmbo-t-examen hebben gedaan, doorgaan naar de havo. "Dat is weleens hoger geweest, maar het is het hoogste in de afgelopen tien jaar", zei hij erbij. Twee jaar geleden, toen menig school nog hogere toelatingseisen stelde, was het percentage opstromers 14,8 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden