politiek / Vrouwen grote afwezigen bij formaties

Pakistan in de polder. Zo noemt Heleen Mees, publiciste en actief voor de PvdA in New York, de besprekingen over de kabinetsformatie in het Friese Beetsterzwaag. „Ik vind het een deprimerend plaatje, al die mannen.”

,,De waardering was nog nooit zo groot als nu.’’

Zij snapt niets van het besluit van Wouter Bos om in plaats van Nebahat Albayrak – de nummer twee op de lijst – Jacques Tichelaar mee te nemen naar de kabinetsformatie. Balkenende en Rouvoet namen wel hun nummer twee mee.

Mees: „Ik snap dat Bos een specialist neemt, maar er zijn zoveel goede vrouwen binnen de PvdA. Zeven mannen, dat geeft zo’n verkeerd beeld. Alsof mannen superieur zijn. Wat moeten opgroeiende meisjes hieruit opmaken?”

Carmen Breeveld, zwarte zakenvrouw van 2003 en directeur van Team Care, verbaast zich niet over het mannenberaad in Beetsterzwaag. „Het past bij Nederland. Wij bungelen samen met Pakistan en Botswana helemaal onderaan als het om de participatie van vrouwen in hogere functies gaat. Het zou pas nieuws zijn als vrouwen ineens serieus worden genomen.”

Als het om de verdeling van macht gaat zijn vrouwen steevast de grote afwezige in de politiek, meent Carla van Baalen, directeur van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis. „Als het er écht toe doet, zitten ze er niet bij.” Maar daar is volgens Van Baalen weinig ophef over gemaakt. „Terwijl vrouwen wel een toegevoegde waarde hebben bij onderhandelingen.”

Mees is daar ook van overtuigd. „Vrouwen zijn minder bezig met gezichtsverlies en prestige en zijn dus betere besluitnemers. Het is toch belachelijk dat zeven mannen beslissingen nemen over vrouwenzaken zoals abortus.”

De enige vrouw bij de mislukte kabinetsformatie in 2003, Jet Bussemaker (PvdA), vindt dat vrouwen vooral vanwege de democratische norm bij een formatie betrokken moeten worden. „Niet vanwege hun specifiek vrouwelijke kwaliteiten. Wat niet wegneemt dat er voldoende vrouwen in het kabinet moeten komen. Gewoon omdat de helft van Nederland uit vrouwen bestaat.”

Zakenvrouw Breeveld vindt vrouwen niet per definitie betere onderhandelaars dan mannen. „Masculiene vrouwen kunnen net zo goed over lijken gaan. Kijk naar de afgelopen kabinetscrisis, waar Rita Verdonk en Lousewies van der Laan de hoofdrol in speelden. Vrouwen zijn niet per definitie betere onderhandelaars dan mannen.” Maar: „Voor een gezonde samenleving is het beter als je bij besluitvorming van elke smaak iets hebt. Dus mannen, vrouwen, wit, zwart. Dat levert creativiteit op.” Ook Van Baalen vind diversiteit een groot goed: „Dat leidt tot betere oplossingen voor iedereen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden