Politiek verwijt Albert Heijn hypocrisie rond groene producten

Er komt geen wet die duurzame en eerlijke producten voortrekt, voorspellen Kamerleden. Albert Heijn pleitte daarvoor in Trouw.

Van onze redactie politiek

„Laat Albert Heijn eerst maar eens stoppen met het stunten met voedsel, voordat ze vragen om strengere regels!”

Het pleidooi van Ahold Nederland om met meer wetgeving duurzame en eerlijke producten uit hun niche te halen, valt slecht bij CDA-Kamerlid Joop Atsma. Zo slecht, dat hij er vragen over stelt aan minister Verburg van landbouw. „Ik vind dit echt getuigen van hypocrisie. Je vindt in de Albert Heijn een keur aan producten die van ver buiten Europa komen. Daar zijn de welzijnseisen heel wat lager. Het concern moet eens heel stevig in de spiegel kijken.”

Simone Hertzberger, hoofd kwaliteit en productintegriteit van Ahold Nederland, stelde zaterdag in deze krant juist dat AH met het logo puur & eerlijk zijn best doet om goede producten te verkopen. Maar omdat de markt stagneert, zou de overheid het voortouw moeten nemen.

Het pleidooi was opvallend, omdat het bedrijfsleven over het algemeen niet happig is extra regelgeving. Dat is Atsma ook opgevallen. „Het CBL, de brancheorganisatie waar Ahold ook lid van is, leest de Tweede Kamer voortdurend de les dat er te veel regels zijn.”

Zijn PvdA-collega Harm Evert Waalkens ziet ook een dubbele moraal. „Als je in de ene hoek biologische producten aanbiedt en daartegenover een stunthoek zet, lopen consumenten likkebaardend naar het schap met de lage prijzen. Een concern kan ook zeggen: Wij kiezen voor biologische groenten en we leggen uit waarom. Dan is het dilemma bij de klanten weg.”

Volgens Krista van Velzen van de SP kijkt iedereen nu naar elkaar en neemt niemand verdere stappen. Zij wijst niet alleen naar de supermarktsector. „Een paar jaar geleden wilden de supermarkten samen biologische producten inkopen. Toen kwam mededingingsautoriteit de NMa aankloppen dat het de markt zou verstoren.” Het gebeurt volgens haar vaker dat goede initiatieven zo stranden. „Elke discussie die we in de Kamer voeren over het verhogen van de normen, stuit op onwil.”

Ook de PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren zijn voor strengere normen. Een Kamermeerderheid vindt echter dat wettelijke normen ertoe leiden dat Nederlandse boeren uit de markt worden gedrukt, ten gunste van producenten in landen waar de regels minder streng zijn. Nederlandse producten worden te duur. Verder dan een verbetering van het systeem van keurmerken waarmee de consument kan zien of een product duurzaam is, wil de Kamer waarschijnlijk niet gaan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden