Politiek verbaasd over helderziendetraining werklozen

Tarotkaarten Beeld Wikimedia
TarotkaartenBeeld Wikimedia

Het UWV bekostigt voor werkloze ouderen de opleiding tot spiritueel belconsulent. Verbazing alom in de politiek. D66 wilde Kamervragen stellen. Ik was eerder, zegt de SP. Ondertussen had de SGP al vragen gestuurd. "Bizar dat de belastingbetaler betaalt voor helderzienden", meldt SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf.

Ingrid Weel

Dijkgraaf wil dat minister Lodewijk Asscher van sociale zaken stopt met dit soort opleidingen te subsidiëren. "Kan het overheidsgeld alsjeblieft aan fatsoenlijke opleidingen worden besteed? Toekomstvoorspellers misleiden mensen nogal eens, en dan vooral mensen in kwetsbare posities die hun hoop hebben gevestigd op wat zogenaamde helderzienden vertellen."

Het UWV heeft zeven werkloze 50-plussers een opleiding laten volgen bij Stichting Paradidakt in Zoetermeer, meldde het AD vandaag. Deze stichting leert werklozen hoe ze tarotkaarten moeten leggen en hoe ze 'mediamieke vermogens' kunnen ontwikkelen, zodat ze uiteindelijk spiritueel belconsulent kunnen worden.

De opleiding kost duizend euro en die wordt dus in sommige gevallen door het UWV vergoedt. "Dat doen we als het een opstap naar werk is, en dat is het in dit geval, want er zit een baangarantie aan vast. En we kijken of het een erkend instituut is. Ook dat is het geval", verklaart een woordvoerder. "Er is niets verboden aan." Het UWV zegt wel vaker vreemde opleidingen tegen te komen, zoals voor horoscoopschrijver.

De SGP is verbaasd over "het gemak waarmee het UWV dit goedpraat". Dijkgraaf: "Dat vind ik eigenlijk nog zorgelijker. Gaat het alleen om de baangarantie? Dan moeten we een opleiding tot drugskoerier ook maar erkennen." De woordvoerder van de uitkeringsinstantie benadrukt dat het slechts om zevenduizend euro gaat. "Het kost meer om Kamervragen hierover te beantwoorden." Dijkgraaf: "Als de minister zegt 'we stoppen ermee' kost dat niet veel hoor."

Een aantal jaar geleden kwam het UWV ook al in het nieuws doordat ze subsidie gaven aan re-integratiebedrijven die gebruik maakten van tarotkaarten en andere spirituele elementen. Toenmalig minister Piet Hein Donner van sociale zaken had daar geen bezwaren tegen. "Als het iemand helpt zijn er geen principiële bezwaren tegen een levensbeschouwelijke of spirituele grondslag."

En zo bleven een flink aantal bureaus die spiritueel georiënteerd zijn werklozen op kosten van het UWV helpen richting de arbeidsmarkt. Bij Intuïtieve Trainingen in Zutphen kunnen werklozen op rekening van het UWV een opleiding tot healer of reader volgen. "Het zijn de werklozen die deze hulp willen. Wij sturen ze er niet naar toe", benadrukt het UWV.

Een vrouw bekijkt vacatures bij het UWV. Beeld ANP XTRA
Een vrouw bekijkt vacatures bij het UWV.Beeld ANP XTRA

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden