Politiek signaal van groente en ingewandensoep

Chinezen staan uren in de vrieskou in de rij voor gestoomde broodjes. Ze zetten zichzelf op de foto met hun snack, liefst aan hetzelfde formica tafeltje waar de Chinese president Xi Jinping vlak voor de jaarwisseling de lunch gebruikte. In het openbaar. Zonder het cordon van veiligheidsmannen dat gewoonlijk Chinese leiders omringt en zonder cameraploegen: er waren genoeg gasten met mobiele telefoons in het Qingfeng-restaurant.

Xi bestelde baozi met varkensvlees en lenteui, een kom soep van zwartgebakken varkensingewanden en een schaaltje groente. Hij betaalde de lunch van (omgerekend) 2,52 euro uit zijn eigen zak - de Chinese kranten worden het niet beu dit detail te benadrukken. "Hij betaalde twee briefjes van tien en een briefje van vijf en kreeg drie renminbi wisselgeld terug, die hij opborg."

Daarna droeg Xi zelf zijn dienblad naar een tafeltje en at. Einde verhaal, maar niet in China, waar politieke leiders zich zelden onder het gewone volk begeven.

De aandelenkoersen van fabrikanten die ingrediënten voor gestoomde broodjes verkopen, schoten omhoog. Alle vestigingen van de Qingfeng-keten draaien meer omzet, omdat mensen gestoomde broodjes in meeneemzakken van 2,5 kilo inslaan voor thuis. Het tafeltje waar Xi zat, is weggehaald door het management, dat niet instond voor de veiligheid omdat massa's mensen zich verdrongen voor zijn zitplaats.

Politieke analisten buigen zich over de diepere achtergronden. Afgezien van een opmerking over het belang van voedselveiligheid zei Xi niets, vandaar dat de 'Xi-lunchcombi' wordt uiteengerafeld op politieke signalen. Staat de doorzichtige massa van varkensvlees en ui in het broodje voor transparantie? Varkensingewandensoep... als dat geen waarschuwing aan corrupte ambtenaren is, zeker omdat Xi een groente at die een naam heeft die uitgesproken kan worden als 'vrees het fortuin'. Zelfs de naam van het restaurant is een code, want al betekenen de karakters iets in de trant van 'vier de oogst', in het Chinees klinkt dat als 'heldere wind'. Gemiddeld worden per maand 12.000 corrupte en luie ambtenaren ontslagen, maar dat is pas het begin van Xi's grote schoonmaak.

De lunch past in elk geval in zijn zorgvuldig opgebouwde imago als man van het volk. Chinezen zwijmelden eerder weg toen de Amerikaanse vicepresident Joe Biden zomaar ergens noedels ging eten. Misschien is er sprake van een nieuwe richtlijn, want Xi was niet de enige Chinese bestuurder die de afgelopen dagen spontaan met gewone mensen in contact kwam: de chef van de Pekingse politie kwam 'toevallig' journalisten tegen op een patrouille in een drukke winkelstraat. Een partijbaas in Zhengzhou nam 'toevallig' de metro toen er een cameraploeg was. Op de beelden is te zien dat hij zijn assistent nodig heeft om een kaartje te kopen, dus hij moet bij Xi in de leer voor een cursus 'zelf je spontane volkse ding doen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden