Politiek schaart zich achter invoering van ov-chipkaart

Over de invoering van de ov-chipkaart is veel te doen geweest. Rotterdam heeft desondanks besloten door te gaan. Van de politiek mag het.

De strippenkaart is begin volgend jaar verleden tijd in de Rotterdamse metro. Een flinke meerderheid in de Tweede Kamer steunt staatssecretaris Huizinga (ChristenUnie) in haar plan om de strippenkaart uit te roulatie te nemen en voortaan het reizen in de metro alleen mogelijk te maken met de ov-chipkaart.

Alleen de SP en in mindere mate GroenLinks verzetten zich gisteren tegen de plannen. Kamerlid Roemer (SP) meende dat de kamer wordt geschoffeerd omdat wezenlijke informatie wordt achtergehouden door de Rotterdamse vervoersmaatschappij RET over het aantal malen dat ten onrechte geld van de ov-chipkaart wordt afgeschreven. Tweeduizend keer per maand, stelt hij, wordt geld van de RET teruggevraagd. Hij kwam tot de conclusie dat het vervoersbedrijf op jaarbasis een half miljoen in eigen zak steekt, waar het geen recht op heeft.

De SP heeft ook weinig vertrouwen in de fraudeveiligheid van de in Rotterdam gehanteerde ov-chipkaart. Nadat de kaart was gekraakt, adviseerde het Londense bureau Rhul eerder dit jaar om de huidige kaart op termijn te vervangen. De staatssecretaris zei dat de RET de aanbevelingen heeft opgevolgd en dat Rhul nu vertrouwen heeft in het systeem. Informatie over het aantal malen dat er fouten worden gemaakt, is volgens haar niet met één druk op de knop te geven. Roemer was niet tevreden met Huizinga’s antwoord, dat dit aan de orde kan komen bij de evaluatie –een half jaar na het wegvallen van de strippenkaart op 29 januari. Hij bespeurt onwilligheid bij Rotterdam om inzicht te geven in zijn fraudebeheersplan.

SP en GroenLinks waren er ook niet van overtuigd dat er voldoende draagvlak is voor het invoeren van de ov-chipkaart. Kamerlid Diks (GroenLinks) zei dat consumentenorganisaties als de ANWB, de Consumentenbond en Rover niet achter de plannen staan. Huizinga was het daarmee oneens; alle Rotterdamse consumentenorganisaties zijn akkoord en Rover verzet zich alleen omdat het vasthoudt aan een systeem van chipkaart én strippenkaart. De coalitiepartijen, inclusief de VVD toonden zich tevreden en willen, ondanks dat alles nog niet is geregeld, doorgaan met de pilot, die de weg moet banen voor een algemene invoering van de ov-chipkaart in ons land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden