Politiek, poëzie en polemiek in ’Bamako’

De top-3 van Trouws filmmedewerker Belinda van de Graaf

1. Bamako

2. I Don’t Want To Sleep Alone

3. The Host

De Afrikaanse maestro Abderrahmane Sissako voert op de binnenplaats van zijn ouderlijk huis in Bamako, hoofdstad van Mali, een schitterend schouwspel op. In een fictief tribunaal, waarbij de rollen worden gespeeld door echte advocaten, klagen vertegenwoordigers van de Afrikaanse burgermaatschappij de Wereldbank en het IMF aan, machtige internationale organisaties die zij verantwoordelijk stellen voor de Afrikaanse schuldenlast. Tussen de opwindende getuigenissen en pleidooien door, gaat het dagelijks leven op de binnenplaats gewoon voort. Politiek, Polemiek en Poëzie grijpen prachtig in elkaar, compleet met een Brechtiaanse western-parodie, een overrompelende zing-zeggende getuige en hartverscheurende Malinese zang van Aïssa Maïga. Met kop en schouders de radicaalste film van het jaar.

Voor ’I Don’t Want To Sleep Alone’ keert de Taiwanese regisseur Tsai Ming-liang terug naar zijn geboortegrond in Maleisië om in de neonverlichte straten van Kuala Lumpur het leven van immigranten vast te leggen. Eentje slaapt op een oude matras die hij als een goddelijke vondst bij het vuilnis vandaan heeft gehaald, en waar hij een gewonde, Chinese jongen op verpleegt. Het melancholieke drama over liefde en verlangen, en het leven in onze multiculturele steden, gaat bij Tsai steeds meer op ’performance art’ lijken, en wijst misschien wel direct de weg naar ’Is It A Dream?’, de installatie die hij dit jaar voor de Biennale van Venetië maakte en die komende maand te zien is op het Filmfestival van Rotterdam.

Dé spektakelfilm van het jaar komt niet uit Hollywood, maar uit Zuid-Korea waar regisseur Boon Jong-ho vanuit de vervuilde Han rivier in Seoul een tragisch misvormd schepsel laat opstijgen, half amfibie, half reptiel. ’The Host’ steekt Spielbergs haaienfilm ’Jaws’ met gemak naar de kroon. Uniek voor de groots opgezette monsterfilm is vooral de bezielde mengeling van tragedie en komedie, en zelfs pure slapstick.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden