Politiek ongenoegen over 'religieuze orgie'

AMSTERDAM - In Ede is commotie ontstaan over de geplande voorstelling I.N.R.I. van theatergezelschap Bloeiende Maagden. De voorstelling wordt aangekondigd als 'een religieuze orgie zonder einde'. Drie christelijke partijen in de gemeenteraad (CDA, ChristenUnie en SGP) hebben hierover een boze brief gestuurd naar het theater, dat door de gemeente gesubsidieerd wordt.

De vorige voorstelling van het gezelschap veroorzaakte ook al ophef; de actrices waren daarin geruime tijd naakt op het podium. Over de inhoud van de nieuwe voorstelling is nog weinig bekend: het stuk gaat pas in première op 9 april (Goede Vrijdag). De opvoering in Ede is komende vrijdag een van de eerste try-outs. Toch spreken de drie christelijke partijen - goed voor een meerderheid in de gemeenteraad - in de brief van 'ernstig gekwetste gevoelens van een groot deel van de plaatselijke bevolking.' Meer dan de helft van de inwoners is christelijk.

P. Plug, vice-voorzitter van de Edese ChristenUnie, noemt alleen al de aankondiging van I.N.R.I. 'godslasterlijk'. Op het affiche prijkt een halfblote vrouwelijke Christusfiguur. Hij wil via de brief een stevige discussie aangaan over de programmering en subsidiëring van het theater. Plug erkent dat iedereen volledig vrij is elke vorm van theater te maken of te bezoeken, maar volgens zijn partij verandert dat zodra er overheidsgeld mee gemoeid is. Plug: ,,Wanneer wij als overheid geld geven aan een kunstinstelling, mogen we daar ook voorwaarden aan verbinden.'' De ChristenUnie pleitte al in 1999 voor een 'culturele toetsingscommissie'.

K. Oosterwijk, directeur van theater Cultura waar de voorstelling gespeeld zal worden, gaf in lokale media aan dat het een voorstelling betreft die in veel Nederlandse theaters te zien is. Hij beroept zich op de grondwet, die de kunst totale vrijheid biedt. Over belangstelling heeft hij overigens geen klagen: de kaartverkoop loopt prima.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden