Politiek onervaren Nauert trekt zich ‘in belang van familie’ terug als ambassadeur VN

Heather Nauert  Beeld AFP
Heather NauertBeeld AFP

De voormalige Fox-presentatrice Heather Nauert heeft zich teruggetrokken voor de rol van Amerikaanse ambassadeur bij de VN. De politiek onervaren Nauert zou Nikki Haley opvolgen die in oktober haar vertrek aankondigde.

Redactie

President Trump maakte in december de bijzondere keuze voor Nauert bekend. Na haar carrière in de journalistiek werd ze in april 2017 benoemd tot woordvoerster van het ministerie van buitenlandse zaken. Dat was haar eerste overheidsbetrekking.

Nauert zou echter het vertrouwen genieten van de minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo en heeft bovendien een goede relatie met presidentsdochter Ivanka Trump en haar echtgenoot Jared Kushner. Maar nu ziet ze dus af van de functie, ‘in het belang van haar gezin.’

Slopend

Nauert bedankte in een verklaring president Trump en minister Pompeo voor het gestelde vertrouwen. ‘De afgelopen twee maanden zijn echter slopend geweest voor mijn familie en daarom is het in hun belang dat ik me niet langer beschikbaar stel voor deze functie’, aldus de 49-jarige Nauert.

De aanstelling van Nauert als VN-ambassadeur verliep al niet vlekkeloos, omdat het ministerie haar naam nooit formeel heeft aangedragen bij de Senaat die de benoeming moet goedkeuren. Bovendien werd haar kandidatuur vanaf het begin al sterk bekritiseerd door de Democraten vanwege haar gebrek aan ervaring op diplomatiek vlak.

Ook het Witte Huis zou naar verluidt twijfels hebben gekregen na een nieuwe screening van Nauert. Daaruit bleek dat ze in het verleden een oppas inhuurde, die weliswaar legaal de Verenigde Staten was binnengekomen, maar geen werkvergunning had. Gevreesd werd dat de kwestie hoe dan ook aan de orde zou zijn gekomen tijdens haar aanstelling.

Lees ook:

Niemand kent de plannen van Heather Nauert, de nieuwe Amerikaanse VN-ambassadeur

Er werden direct vraagtekens gezet bij de keuze voor Heather Nauert als VN-ambassadeur. Heeft ze wel het juiste cv om onderhandelingen te kunnen voeren met diplomatieke zwaargewichten uit Rusland en China, gepokt en gemazeld in het vak?

Woordvoerster van Buitenlandse Zaken Heather Nauert (links) met minister Mike Pompeo. Beeld REUTERS
Woordvoerster van Buitenlandse Zaken Heather Nauert (links) met minister Mike Pompeo.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden