Politiek moet soft durven zijn

Een streng en humaan asielbeleid, kan dat eigenlijk wel? Sommige lezers denken van wel, mits er politiek flink wat verandert. Anderen zien twee tegenstrijdige begrippen.

Het ligt aan de handhavers
Streng en humaan kunnen natuurlijk samen gaan, maar van niet-humane mensen mag je geen humaan gedrag verwachten. Daar zit het probleem. Heeft niks met de regels te maken, maar met het gedrag van de handhavers. En wat het ergste is: je kunt in ons land rustig met dit gedrag doorgaan, blijkens de uitkomst van het debat afgelopen week. We nemen het probleem niet echt serieus. Teeven kan gewoon doorgaan, die verandert echt niet. Zijn managers ook niet. Hun medewerkers ook niet. Allemaal zorgvuldig geselecteerd. Je zal hier maar vluchteling zijn.

John Kuipéri Zoetermeer

Politiek, durf soft te zijn
In de politiek en in het beleid van de overheid zou het moeten gaan om het bijdragen aan het welzijn van mensen. In het vreemdelingenbeleid, maar helaas ook bij veel andere thema's, worden echter andere belangen veel meer centraal gesteld. De wantrouwende overheid probeert zich staande te houden met steeds nieuwe en strengere regels. Als die niet voldoende resultaat opleveren, komen er weer nieuwe regels overheen. Voor politici lijkt het nooit genoeg te zijn en zij versterken het beeld van strengheid zonder zich te realiseren waartoe dat leidt, zoals ook de ombudsman constateert. Rechtvaardigheid wordt dan uitgelegd als soft. Maar hoe slecht is 'soft'? Zou dat in de goede betekenis toch ook niet het wezen moeten zijn van een dienende overheid?

Ad van der Waals Leiden

Niet met dit politieke klimaat
Een paar synoniemen voor humaan zijn menswaardig, menslievend en medemenselijk. Is het menswaardig dat de gevluchte medemens bij aankomst in Nederland door de IND wordt gezien als potentiële leugenaar? Is het menslievend dat mensen zonder geldige verblijfsgronden strafbaar zijn? Is het medemenselijk dat uitgeprocedeerde vluchtelingen die meewerken aan hun vertrek maar niet worden opgenomen in het land van herkomst hier in een vacuüm terecht komen? Staatssecretaris Teeven heeft mooie beloften gedaan om het vege lijf te redden. Een streng én humaan beleid zou een voorwaarde moeten zijn. Maar in het huidige politieke klimaat zie ik het helaas nog niet zo snel gebeuren.

Elske Beintema Beetsterzwaag

Humaan betekent vrijheid
De basis voor humaan is vrijheid in een veilige, niet gewelddadige situatie. Het idee voor een streng asielbeleid lijkt echter meer van het strenge populisme te komen met een xenofobisch karakter. Als je een asielbeleid zou hebben waarin mensen zonder papieren bewegingsvrijheid hebben, kunnen werken en de vrijheid hebben om zich te vormen binnen deze samenleving, kan je dat humaan noemen. Het is raar en wrang om mensen binnen bepaalde lijntjes als tweederangs burger weg te stoppen, en het is zeker niet humaan.

Joeri Jungschlager Den Haag

Begrippen zijn tegenstrijdig
Streng en humaan gaan niet samen maar zijn een contradictio in terminis, dat laat de dood van de Russische dissident Alexander Dolmatov zeer helder zien. Ik hoop dat zijn dood een keerpunt zal zijn in het asielbeleid. In Leviticus wordt opgeroepen om met de vreemdeling om te gaan als ware hij onder ons geboren, als hoorde hij helemaal bij ons. Als dat asielbeleid handen en voeten had gekregen voor de afgewezen asielzoeker Dolmatov, hoorde hij misschien nu nog bij ons.

Jan van Drie Oss

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden