Politiek moet besluiten over toelaten advocaat bij verhoor

Verdachten krijgen voorlopig nog geen recht op een advocaat tijdens een politieverhoor. Advocaten hoopten dat de Hoge Raad hierover gisteren definitief uitsluitsel zou geven, maar volgens het hoogste rechtscollege moet de overheid dit eerst wettelijk regelen. De kwestie houdt strafjuristen al jaren bezig.

Voorafgaand aan een verhoor mogen verdachten wel een advocaat spreken. Maar de politie is bij meerderjarige verdachten niet verplicht die advocaat ook in de verhoorkamer toe te laten. Advocaten willen dit wel. Hun aanwezigheid tijdens een verhoor kan ervoor zorgen dat er geen ongeoorloofde druk op verdachten wordt uitgeoefend, menen ze. Bovendien kunnen ze hun verdedigingsstrategie zonodig bijstellen in samenspraak met hun cliënt.

Nederland en Ierland zijn de enige twee lidstaten van de Europese Unie waar de aanwezigheid van advocaten tijdens politieverhoren nog niet is geregeld. Hier leek gisteren verandering in te komen. Advocaat-generaal Taru Spronken adviseerde de Hoge Raad in november te bepalen dat verdachten voortaan recht hebben op een raadsman tijdens een verhoor. Zij baseerde zich hierbij op een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Door het ontbreken van verhoorsbijstand, stelde het Hof, zouden mensen geen eerlijk proces hebben gehad.

Maar volgens de Hoge Raad kunnen aan deze uitspraken geen algemeen geldende rechten en verplichtingen worden ontleend. Daarom moet er een wettelijke regeling komen. De concrete zaak waarin de Hoge Raad gisteren uitspraak deed, betrof een Amerikaanse piloot met een vals paspoort. Hij vroeg vergeefs om een advocaat tijdens een verhoor door de politie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden