Politiek landschap moet vergroenen

Natuurbescherming heeft zo waar even de aandacht met de verkiezing van het mooiste natuurgebied, Willem Ferwerda bovenaan de Duurzame Top-100 en het verschijnen van Wilde Apen. Maar dat zijn uitzonderingen in tijden waarin de aandacht voor de kwaliteit van onze leefomgeving is weggezakt.

Sander Turnhout (Trouw, 12 oktober) concludeert dan ook terecht dat de natuur nieuwe vrienden nodig heeft. Zijn aanbeveling is om natuur 'te bevrijden' van Economische Zaken en onder te brengen bij Volksgezondheid en Sport. Naar mijn mening - en die van veel collega's uit omgevingswetenschappen en natuurbeheer - is een ingrijpender vergroening van het politieke landschap noodzakelijk. De aandacht voor een gezonde omgeving voor mens en natuur is nu versnipperd over drie ministeries.

De natuur is vrijwel onzichtbaar geworden bij EZ, het milieu verliest het bij Infrastructuur en Milieu van de grijze infrastructuur van asfalt en hardrijdende auto's, en VWS ontbreekt het aan een relatie met de groene ruimte. In een klimaat waarin gezocht wordt naar synergie tussen verschillende ambities, zou dit wel kunnen werken. Aandacht bij EZ om de waarden van ecosysteemdiensten te versterken is mogelijk. Versterking van een groenere infrastructuur eveneens. Maar dit is de afgelopen jaren niet gebleken. In tegendeel, het Nederlands Natuurwerk is ingekrompen en de overheid heeft het natuurbeleid dusdanig gedecentraliseerd dat een overkoepelende visie is verdwenen en natuurbelangen het onderspit delven.

Tijd voor verandering dus. Ik stel een 'groene reshuffle' voor die de verschillende belangen beter bundelt. De kern van het voorstel is een nieuw ministerie van leefmilieu, waarin volksgezondheid, milieu en natuur worden verenigd, met een aparte staatssecretaris voor natuur. De grijze infrastructuur kan dan bij EZ worden ondergebracht, niet meer dan logisch, gezien het belang van transport voor de economie.

Met deze herschikking worden verschillende inconsistenties weggewerkt in het politieke landschap. Maar bovenal kunnen de gezamenlijke belangen van mens en natuur alleen in een ministerie van leefmilieu voldoende gebundeld worden om een helder geluid te bieden tegen de dominante economische motieven. Dat geluid hebben we nodig voor een werkelijk vruchtbaar debat over een groene en gezonde toekomst, waarbij natuur gezien wordt als partner en niet als probleem.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden