Politiek kindermisbruik

Slechts één politicus zei iets verstandigs en oprechts over de zaak-Mauro. SGP'er Kees van der Staaij in 'P & W': "De Kamer heeft veel te veel tamtam gemaakt en daardoor verwachtingen gewekt die ze niet kan inlossen." Een dag later sloot Frits Wester ('RTL Nieuws') zich daarbij aan. "Kamerleden moeten wetten veranderen die niet deugen. Dat hebben ze jarenlang nagelaten. Dan staat er ineens een jongen op uit Angola en is de hele Kamer in rep en roer. Maar ze weten dat ze Mauro op basis van de huidige wet niets kunnen bieden. En de tijd om een uitzondering te maken is voorbij. Ook dat weten ze."

Wat vind je er zelf van, bleef collega-journaliste Ingeborg Beugel maar zuigen aan de 'P &W'-tafel. "Ik vind ervan", zei Wester onverstoorbaar, "dat de Kamer er een enorme bende van heeft gemaakt. Er zijn de afgelopen jaren honderden Mauro's teruggestuurd naar Angola en je hoorde er geen Kamerlid over. Je doet deze jongeren ongelooflijk onrecht door Mauro te geven wat hen is onthouden."

Ook andere tv-journalisten hadden bitter weinig waardering voor het politieke handwerk uit Den Haag. Kees Boonman ('EenVandaag'): "Het enige dat de oppositie wil, is de coalitie splijten en het CDA de zwartepiet toespelen. Daartoe hebben ze Mauro geëxploiteerd. Het wachten is op het moment dat het CDA wordt verlost van het ondraaglijk lijden in deze regering." Zelfs de Vara was het opportunisme van de oppositie beu. Prem Radhakishun in 'DWDD': "Mauro is een open wond voor het CDA en de oppositie blijft er maar zout in strooien. Waarom zijn de oppositiepartijen tegen een studievisum als dat de enige mogelijkheid is om Mauro hier te houden? Waarom stuurde de PvdA in 1997 Gümüs het land uit en wilde Albayrak in 2007 hetzelfde doen met Mauro? Het enige doel van dit debat is om het CDA kapot te maken." Was dit de Vara? Ja, dit was de Vara.

Heel Nederland bekommerde zich om de mediagenieke Angolees met zijn reebruine ogen. Die iedereen hier wíl houden, maar die niemand hier kán houden. Behalve de PVV natuurlijk, die tezelfder tijd druk was met een 'olifantendrama' in Emmen. CDA en VVD gingen met de jonge asielzoeker voetballen, Defence for children plaatste een brief die zogenaamd van Mauro was, maar door een sympathisant bleek geschreven, Claudia de Breij zong een pathetisch lied en, het dieptepunt, CDA-staatssecretaris Henk Bleker probeerde hem bij 'P & W' te paaien met een voetbalkaartje. "Mooi niet", reageerde Mauro wijselijk.

Mediahoogleraar Henri Beunders zette in 'EenVandaag' een vette kanttekening bij het breed geëtaleerde altruïsme. "We zijn in meerderheid hard geworden en proberen die hardheid af te kopen met een aflaat: Mauro. Wij projecteren allerlei gevoelens op hem om onszelf iets beter te voelen. Dit is een allochtone jongen die er leuk uitziet. Iemand om lief te hebben. Zo bewijzen wij dat we goed zijn."

"Mauro is", zo concludeerde de katholieke hoogleraar, "speelbal van politieke, commerciële en individuele belangen." Straks, als hij toch moet vertrekken, staan alle Kamerleden met lege handen. Geen van hen zal Mauro kunnen troosten, en dat weten ze nu al. Mauro is niets minder dan een geval van politiek kindermisbruik.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden