Politiek is nu wel bereid om matchfixing aan te pakken

Rapport Europol zorgt voor wijziging in de Nederlandse opstelling

De bereidheid matchfixing, het manipuleren van voetbalwedstrijden, ook in Nederland aan te pakken is aanzienlijk vergroot. Met name onder druk van CDA en PvdA in de Tweede Kamer krijgt de fraude in de voetbalwereld een hogere plek op de agenda van justitie.

Het maandag gepresenteerde rapport van Europol over de verspreiding van het verschijnsel heeft daaraan bijgedragen. Uit onderzoek van Europol, in samenwerking met justitie in Duitsland, Finland, Hongarije, Slovenië en Oostenrijk, is gebleken dat zeker 680 wedstrijden als verdacht zijn te kwalificeren. Daarbij gaat het ook om wedstrijden van nationale teams en belangrijke competities als de Champions League.

Minister Ivo Opstelten (veiligheid en justitie) toonde zich gisteren verrast door de resultaten van het Europol-onderzoek waarin vijf Nederlandse verdachten worden genoemd. Opstelten, en dat is een wijzing in de Nederlandse opstelling, wil nu snel de feiten over deze vijf Nederlanders hebben. Tot deze week zette Nederland vooral de kaarten op onderzoek dat nog moet worden uitgevoerd door een groep onder leiding van de hoogleraren Toine Spapens (Tilburg) en Marjan Olfers (VU). Dat onderzoek heeft volgens Tweede Kamerlid Tjeerd van Dekken (PvdA) een versteviging nodig nu blijkt dat ook vijf Nederlanders zijn betrokken. Van Dekken vindt het Nederlandse onderzoek te vrijblijvend nu er geen mogelijkheden zijn om onder ede te verhoren. "Maar laten we het onderzoek maar het voordeel van de twijfel geven nu het van start gaat", aldus Van Dekken.

De inactiviteit van het Nederlandse Openbaar Ministerie, waar de voorbije weken stevig kritiek op was, laat zich makkelijk verklaren. In Nederland loopt geen enkel onderzoek naar het manipuleren van wedstrijden en er is ook geen enkele klacht binnengekomen waarop justitie kan reageren. Er kan pas actie ondernomen worden als Nederland via een rechtshulpverzoek daartoe wordt uitgenodigd en dergelijke verzoeken zijn tot op heden niet gedaan. Ook niet door Europol dat Nederland niet eens uitnodigde voor de presentatie van het onderzoek.

Tot de slachtoffers van matchfixing worden door Europol niet alleen spelers en clubs aangewezen maar ook de legale wedkantoren. In het overzicht van de criminele organisatie die volgens Europol nu in beeld is gebracht, prijkt een 'Nederlands vlaggetje' naast dat van Groot-Brittannie en Oostenrijk. Dat vlaggetje kan alleen duiden op de Nederlandse Lotto met als merk de Toto.

Volgens woordvoerster Minke Booij ziet de Lotto het als een zeer belangrijke taak van de organisatie om de integriteit van de kansspelen te waarborgen. In Europa wordt nadrukkelijk samengewerkt met de andere collega's in het zogeheten European Lotteries Monitoring System. In dat systeem wordt verdacht gokgedrag gemeld en bij onregelmatigheden wordt dat doorgegeven aan de wereldvoetbalbond Fifa, de Uefa en de nationale bonden. De Lotto is zeer beducht voor het imago van het kansspel. De gelden uit de Lotto komen voor een zeer belangrijk deel ten goede aan maatschappelijke doelen, sportclubs en bonden. Een inzakkende omzet als gevolg van een deuk in het imago schaadt dan ook direct de beneficiënten.

Het zijn vooral de Aziatische gokkers die zich op de wedstrijden storten, zo stelt Europol. De Lotto heeft enige dammen ingebouwd teneinde foute gokkers uit het systeem te weren. Online mogen alleen Nederlanders meespelen, buitenlandse emailadressen worden geweerd. Bedragen worden alleen naar Nederlandse bankrekeningen overgemaakt. In de winkels kunnen wel Toto-formulieren door buitenlanders worden gekocht. Bij een uitbetaling boven de 454 euro moet echter belasting worden geheven en dat betekent dat alleen kan worden uitbetaald via een Nederlandse bankrekening.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden