Politiek explosief rapport: Italianen twee keer zo rijk als Duitsers

Staalarbeiders in Dortmund staken voor een hoger loon. Volgens eerste berichten over een nog uit te brengen rapport hebben Italianen over het algemeen meer vermogen dan Duitsers.

Het geldt in Duitse kringen als politiek explosief materiaal, het nog níet gepubliceerde rapport van de Europese Centrale Bank over het vermogen in de EU. Explosief omdat inwoners van sommige kredietnaties als Italië over het algemeen veel rijker zijn dan de Duitsers zelf.

De Household Finance and Consumption Survey heet het onderzoek waar de Bundesbank zenuwachtig omheen drentelt. Drie jaar lang hebben onderzoekers op microniveau de welvaart van Europese huishoudens onder de loep gelegd. Een onderneming die waarschijnlijk niet voor herhaling vatbaar is omdat de resultaten 'politiek te brisant' zijn, zoals een centrale bankier volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung gefluisterd zou hebben.

Sommige landen hebben de rapporten over hun eigen land al gepubliceerd. Italië bijvoorbeeld, en Oostenrijk. Duitsland (en Nederland) niet. De Oostenrijkse welvaart lag gemiddeld op 265.000 euro, een bedrag om trots op te zijn. Maar de mediaan, de waarde die het beste de algemene situatie weergeeft, ligt op 76.000 euro. De rijkdom is dus zeer onevenwichtig verdeeld. Eenzelfde verhouding tussen arm en rijk is ook in Duitsland te verwachten, en dat zal ongetwijfeld tot de nodige politieke stormen leiden in een land waar armoede een gevoelig politiek thema is.

Maar het zijn niet deze stormen die Duitse politici vrezen. Het is het anti-Europese sentiment waar men voor siddert. Gisteren nog kwam naar buiten dat één op de vier Duitsers wel oren heeft naar een politieke partij die zich sterk maakt voor afschaffing van de euro. Al die Duitse euro's die landen als Italië, Spanje en Griekenland moeten stutten, de hardwerkende Duitser heeft er genoeg van.

Zeker als blijkt dat bijvoorbeeld de Italianen over het algemeen meer geld hebben dan hun noorderburen. De mediaan in Italië ligt rond de 163.000 euro, een bedrag waar de Duitsers nooit aan komen. Naar verwachting ligt dat bedrag dichter bij de Oostenrijkse mediaan van 76.000 euro, minder dan de helft.

Dat is het politiek explosieve materiaal waarover de centrale bankier sprak.

Dat de Duitse mediaan zoveel lager ligt dan in Italië, heeft deels te maken met de hoge belastingen die Berlijn int om de begroting in evenwicht te houden. De Italianen hebben een iets andere reputatie als het gaat om begrotingsdiscipline en bereidheid belastingen af te dragen.

Nu zijn er wel enige verklaringen voor de verschillen. Italianen wonen overwegend in koophuizen, Duitsers in huurwoningen. Koophuizen gelden als vermogen, huurwoningen niet. Maar de Frankfurter Allgemeine waarschuwt alvast voor dergelijke relativerende woorden van statistici.

Het kan binnenkort dus wel eens gaan knetteren bij onze buren. De nijvere Duitser die kromligt voor de Italiaanse schulden terwijl zuidelijke Europeanen zelf van het goede leven blijven genieten, en ook nog eens tweemaal zo rijk zijn. Angela Merkel heeft iets uit te leggen als zij in september met een pro-Europese koers herkozen wil worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden