Politiek experiment pakt (nog) niet goed uit

Het nieuwe kabinet zit er een half jaar. Is de constructie van een minderheidskabinet nu echt zo verfrissend? Dat was zaterdag de vraag aan de lezers. Zij zijn sceptisch.

Uit nood geboren
Nederland heeft nu een half jaar een minderheidsregering, maar we moeten niet vergeten dat die vooral uit nood is geboren. Het ging om de macht en bepaald niet om een 'democratische verfrissing'. Het is geen wonder dat de minderheid steun zoekt bij de minst democratische partijen van Nederland. De PVV (geen partijdemocratie) en SGP (vrouwen worden nimmer gekozen) hebben de democratie niet erg hoog zitten. Ideale partners dus.

Jan Atze Nicolai Leeuwarden

De PVV regeert
Een minderheidskabinet zou ik verfrissend vinden, ware het niet dat het land geregeerd wordt door de PVV in plaats van door VVD en CDA met wisselende partners. De sfeer in het land wordt erdoor bepaald. De PVV bestaat uit rancuneuze lieden die niet democratisch denken. Dat is gevaarlijk en benauwend, niet verfrissend. Een besluit als het afblazen van de rede van Thomas von der Dunk was tot voor kort nauwelijks denkbaar. Twee Statenleden van VVD en CDA in Noord-Holland deden het in hun broek bij het lezen van de tekst, gingen ermee naar een PVV-voorman. Het werd afkeuring zonder argument en ondersteund door walgelijk taalgebruik. Waarom zouden PVV'ers alles mogen zeggen? Waarom protesteren we niet?

Margo Klijn schrijver van 'De stille slag. Joodse Arnhemmers 1933-1945'

Rommelen in de marge
Toen dit kabinet een half jaar geleden tot stand kwam, kreeg je als kiezer al de indruk dat rancune tussen sommige partijen een grote rol speelde. De eerste resultaten vind ik niet hoopgevend. Het kabinet heeft wel vastomlijnde plannen gepresenteerd, maar moet deze steeds bijschaven om ze met een minimale meerderheid door de Tweede Kamer te krijgen. Veel zal nu afhangen van de komende stemverhoudingen in de Eerste Kamer. Maar als dit voor het kabinet negatief uitvalt blijft het rommelen in de marge.

J.R.Boot Zevenhuizen

Koude douche
Van de uitgestoken hand die Rutte bij zijn aantreden beloofde is nog weinig zichtbaar geweest. Soms moet het kabinet polderen (Kunduz) en zelfs de SGP vervult regelmatig een doorslaggevende rol! Wat de coalitiepartners aan beleid presenteerden is van een zodanige rampzaligheid dat het 'verfrissende' van dit minderheidskabinet met overheersende invloed van de gedoogpartner door velen als een koude douche wordt ervaren. Dan doel ik op het beleid rondom sociale werkvoorziening, Wajong en speciaal onderwijs, en het harteloze asielbeleid. Ik hoop dat CDA-statenleden vinden dat hun partij weer het sociale gezicht moet tonen, en op 23 mei zorgen dat het kabinet wel zal móeten polderen.

Tieme Meints Assen

Impasse
Nederland verkeert politiek gezien in een impasse: er bestaat geen meerderheid meer voor een klassieke coalitie, terwijl het populisme te groot is geworden om simpelweg te negeren. Een minderheidskabinet ligt voor de hand. Het experiment kan succesvol worden wanneer de politiek in de mogelijkheden durft te geloven. Het Kunduz-debat heeft bewezen dat de oppositie in staat is samen te werken. Door het geflirt met de SGP krijgt wel een kleine partij onevenredig veel invloed, terwijl de voortslepende crisis uitnodigt tot draconische maatregelen die de kloof tussen Links en Rechts op scherp stellen.

Ik durf nog niet te voorspellen hoe dit gaat uitpakken!

Jelle Bouma Zwolle

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden