Politiek en kunst naderen elkaar niet in Paradisodebat

JORIS BELGERS en REDACTIE CULTUUR EN MEDIA

Onderwijs, onderzoek en dialoog zijn de drie pijlers waarop de nog jonge Akademie van Kunsten de komende jaren moet rusten. Dit zei Barbara Visser, voorzitter van dit platform voor kunstenaars, gisteren voor de aftrap van het kunstdebat in Paradiso, traditioneel de afsluiting van de Uitmarkt.

Met haar maidenspeech mengde de Akademie van Kunsten zich voor het eerst in het publieke debat over de rol en betekenis van kunst. Precies dat was wat cultuurminister Jet Bussemaker (PvdA) voor ogen had toen zij begin dit jaar het startsein gaf voor het platform, dat valt onder de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Voortgekomen uit de 'schandalige vraag' van wat we nou eigenlijk aan kunst hebben, ziet beeldend kunstenaar Visser haar club als belangenbehartiger vanuit de kunstwereld. Die voelt zich onbegrepen door publiek en politiek, en miste een duidelijke stem om haar 'meerwaarde naar de samenleving te vertalen'. In de Akademie zitten negentien verschillende kunstenaars, onder wie poptrompettist Kyteman, theatermaker Johan Simons, violiste Janine Jansen en modeontwerpers Viktor & Rolf.

Maar wat deze verzameling van uiteenlopende meningen precies gaat doen, bleef tot gisteren onduidelijk. Voorop staat dat kunstonderwijs meer moet zijn dan 'fröbelen op vrijdag'. Ook wil de Akademie de dialoog tussen zowel kunstenaars onderling als kunstenaars en publiek bevorderen. Dit door bijvoorbeeld een wiskundige op te sluiten in het muziekparadijs van Kyteman, of schrijver Arnon Grunberg embedded op de beursvloer te laten meedraaien, illustreerde Visser. "We hopen een fundament te leggen voor kunsten die los van de politieke winden kunnen blijven bestaan."

Wat volgde was het inmiddels welbekende kunstdebat over de moeizame relatie tussen politici en de opstandige kunstwereld - door de aanwezige museumdirecteur Ann Demeester van het Frans Hals Museum treffend omschreven als de moeizame relatie tussen ouders en hun puberkinderen. Een 'onprettige dynamiek', tussen politici die hun beleid nu eenmaal moeten kunnen verantwoorden, en de afschuw van meetbaarheid door de kunstenaar.

Hoe hier uit te komen? Ze wist het niet, de andere aanwezigen, onder wie Kamerleden en wethouders, evenmin. Iets concreets kwam wel uit dit twaalfde Paradisodebat: de wens om niet te wachten tot de volgende Uitmarkt, maar om over een half jaar verder te discussiëren. De Akademie van Kunsten beloofde direct dit te zullen organiseren.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden