Politiek én bonden verdeeld over tolken

Kamer debatteert over asielregeling voor medewerkers Defensie

MARNO DE BOER en REDACTIE POLITIEK

Moet Nederland een speciale asielregeling krijgen voor tolken die op missies voor Defensie hebben gewerkt? Over die gevoelige vraag debatteert de Tweede Kamer vanavond met minister Jeanine Hennis van defensie en staatssecretaris Fred Teeven van veiligheid en justitie.

Het is een slecht plan, zo denkt Jan Kleian, adviseur van de militaire vakbond Acom. "Meer dan 300 lokale Afghanen hebben voor Nederland in Urzugan gewerkt, als tolk of in een andere functie. Als je die hier met hun gezinnen naartoe haalt, gaat het om meer dan 1500 personen. Is daar draagvlak voor?"

Bovendien vreest Kleian claims van tolken uit vroegere en toekomstige missies. Het wordt erg verleidelijk om met nagemaakte dreigbrieven naar Nederland te komen. Als naast Afghanen straks ook Malinezen en Irakezen zich met familieleden melden, wordt de toestroom misschien wel zo groot dat die het draagvlak voor militaire missies ondermijnt.

De kwestie verdeelt de bonden. Anne-Marie Snels van AFMP stelt dat Nederland een voorbeeld moet nemen aan de regelingen van bijvoorbeeld Noorwegen, Australië en de Verenigde Staten. Daar moeten tolken aantonen dat ze bedreigd worden. Zo blijft de toestroom binnen de perken, zegt Snels.

Op die lijn zit ook D66. De partij wil vandaag voorstellen het Nederlandse tolkenbeleid aan te passen. Asielaanvragen van tolken die voor Nederland gewerkt hebben, moeten hier inhoudelijk behandeld worden, ook al is hun asielverzoek eerder in een ander Europees land bekeken en afgewezen. Nu mogen mensen direct worden teruggestuurd naar het land waar de eerste asielaanvraag is ingediend. Dat kan vervolgens overgaan tot uitzetting.

Ook wil D66 dat gevaar wegens tolkenwerk voor Nederland een grond wordt voor asielverlening, zoals dat nu bijvoorbeeld al het geval is voor homo's uit bepaalde landen.

"Tolken lopen bij missies meer gevaar dan andere lokale medewerkers omdat zij zichtbaar zijn en meegaan op patrouille", zo verdedigt D66-Kamerlid en oud-diplomaat Sjoerd Sjoerdsma zijn plan. "De tolken die ik ken, nemen bewust risico's omdat ze zich voor de opbouw van hun land willen inzetten. Die vluchten alleen naar Nederland als dat echt nodig is."

Sjoerdsma is ontevreden met het door Hennis en Teeven gehanteerde maatwerk voor tolken, wat ook door de VVD- en PvdA-Kamerfracties verdedigd wordt. In augustus wilde Teeven Abdul Ahmadzai, die voor Nederland in Uruzgan werkte en later door de taliban zegt te zijn bedreigd, terugsturen naar Noorwegen, waar uitzetting naar Afghanistan dreigde.

Hoe kan er maatwerk geleverd worden als Nederland een tolk wegstuurt zonder het dossier inhoudelijk in behandeling genomen te hebben, vraagt Sjoerdsma zich af.

Uiteindelijk nam Teeven de zaak Ahmadzai, die in de media veel aandacht kreeg, toch in behandeling, waarschijnlijk op aandringen van de PvdA. Teeven en Hennis zullen in het debat vanavond waarschijnlijk beweren dat hiermee het bestaan van maatwerk voor echt hulpbehoevende tolken is aangetoond.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden