Politiek beslist over milieu met een blik op de peilingen

Protest tegen CO2-opslag in Sebaldeburen, Groningen. (FOTO KOEN SUYK, ANP) Beeld ANP XTRA

Inwoners van Urk zijn tegen een windmolenpark en laten dat al zingend aan het kabinet weten. De provincie Zuid-Holland steekt een stokje voor het op een na grootste zonnecellenpark van Nederland. In Bergen moet met tientallen miljoenen geschoven worden om de gemeenten mee te krijgen in een plan voor gasopslag. Na Barendrecht hoeft nu ook Noord-Nederland geen CO2 op te slaan op land.

De grote maatschappelijke verdeeldheid over energiekwesties zou liggen aan de communicatie, heet het. Het gaat om gevoelige zaken. Steevast volgt een ’communicatietraject’ met ’participatie’ als de sleutel tot succes. En als het draagvlak vervolgens uitblijft, is ’gebrekkige communicatie’ de schuldige. De voorlichting had beter gemoeten, anders, meer of juist minder. Maar dat is het probleem niet!

De oorzaak van de verdeeldheid is het ontbreken van een heldere visie van de politiek. Er is geen horizon.

Het energiebeleid is gepolitiseerd. Politici beslissen met een schuin oog naar de peilingen. Het annuleren van CO2-opslag in het Noorden, vlak voor de Statenverkiezingen, is een goed voorbeeld.

Het gevolg is dat er gemiddeld eens per drie, vier jaar een andere wind waait. Nu draaien die windmolens op subsidie, dan leveren ze een bijdrage aan een duurzame energievoorziening. De regering vindt dat de doelen voor de vermindering van CO2-uitstoot een derde naar beneden kunnen. Terwijl het vorige kabinet nog de bouw van nieuwe elektriciteitscentrales goedkeurde omdat er CO2-opslag zou plaatsvinden. Wie de rode draad kan ontdekken in het energiebeleid van de afgelopen twintig jaar, mag het zeggen.

Jarenlang is het Nederlandse energiedossier gezien is als een portemonnee met politiek wisselgeld – nu ’linkse hobby’ genoemd. Dan krijg je vanzelf grote verdeeldheid in de samenleving.

Het schaadt ondertussen de economie. Energiebedrijf C-Gen besloot géén waterstofelektriciteitscentrale te bouwen in Rotterdam, vanwege de onzekerheid over CO2-opslag. De komst van de centrale was in 2008 met veel tromgeroffel aangekondigd. Nu gaat het bedrijf de miljoeneninvesteringen doen in Groot-Brittannië.

De positieve boodschap is dat het écht anders kan. Ooit richtte Nederland de Gasunie op, inmiddels een miljardenbedrijf. Binnen de heldere energiepolitiek in de jaren zestig en zeventig kreeg aardgas een centrale rol in de energiemix. Ook toen was er kritiek en kwamen er protesten Maar het moest en het zou, en het gebeurde. Deze vasthoudendheid heeft Nederland welvaart gebracht. En het draagvlak? Dat kwam er alsnog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden