Opinie

Politiek bedrijf heeft wat romantiek nodig

Een scene uit de Deense politieke dramaserie Borgen. Beeld
Een scene uit de Deense politieke dramaserie Borgen.

Bij politieke partijen staat de deur open, maar jongeren lopen er niet binnen. Getalenteerde linkse politici zijn hard nodig.

Wat wil de getalenteerde en gedreven jonge mens van tegenwoordig? Slagen in zaken! Ondernemers, bankiers, trainees en consultants: dat willen we worden als we later groot zijn. Afgestudeerden rammelen massaal aan de poorten van Heineken, Shell en Ahold.

Daar is niets mis mee, als het maar niet zo stil was bij de politieke partijen. Daar staan de poorten open. Maar niemand loopt er binnen. Vreemd, want engagement is er in overvloed. In de supermarkt kopen we vaker met ons geweten. De werkvloer moet glanzen van een vernislaagje maatschappelijke verantwoordelijkheid, we zijn Europees kampioenen vrijwilligerswerk.

In mijn directe omgeving zie ik spontane initiatieven ontstaan en weer uitdoven - de bijeenkomsten waar 'het-kan-zo-niet-langer' geroepen wordt. Maar deze losse verbonden zijn altijd tijdelijk, vluchtig en onder voorbehoud. Want er zou ook wel eens een feestje kunnen zijn dat leuker blijkt. Het individu wenst zich niet meer te binden - en zeker niet aan een politieke partij.

Terwijl de bron van jong politiek talent opdroogt, groeit het aantal eisen dat gesteld wordt aan een politiek leider. Pim Fortuyn kerfde een historische cesuur in het Nederlandse politieke landschap. Politieke handigheid, dossierkennis en mensenkennis zijn sindsdien allemaal onvoldoende, zolang je niet ook de mediahorzels kunt vermorzelen en je staande weet te houden bij televisieoptredens.

Het vereist een combinatie van authenticiteit en politiek instinct. Een geslaagd televisieoptreden vergt zwaar voorbereidingswerk. Tijd die niet meer aan inhoud besteed kan worden.

Politiek zou net als roken een waarschuwingssticker moeten krijgen: 'kan de intellectuele ontwikkeling ernstig schaden'. Een politicus moet van goeden huize komen om overeind te blijven voor de camera én er bovendien een sterke inhoudelijke en frisse visie op na te houden.

Het huidige rechtse en economische discours in de politiek kan voortwoekeren zolang linkse politici geen geloofwaardig alternatief laten horen. Zo simpel is het. Zolang rechtse denkbeelden - belasting is slecht, immigranten zijn niet te vertrouwen, de overheid is het probleem, welvaart gaat om de centen en niet om de geest, blijf van mijn auto, vliegtuig en kerncentrale af - niet weerlegd worden door getalenteerde linkse politici zullen deze rechtse waarden geleidelijk in de Nederlandse ziel gekrast worden.

Getalenteerde linkse politici moeten met verve onder woorden kunnen brengen waarom we ook weer aan herverdeling doen in Nederland, waarom onderwijzers, verplegers en agenten geen zeurende ambtenaren, maar essentiële ingrediënten voor echte rijkdom en voorspoed zijn. Dat vooruitgang in de eenentwintigste eeuw niet langer gelegen is in het produceren en vergaren van bezit, maar in het bieden van zo veel mogelijk kansen aan zo veel mogelijk mensen.

Het is de kernboodschap van links. En toch horen we deze boodschap te weinig. De reden is eenvoudig: het ontbreekt aan excellente linkse politici. Het talent vloeit naar het bedrijfsleven. Hoe kunnen we het tij keren?

Er rest ons, vrees ik, maar één oplossing: romantiek. Het politieke bedrijf dient grondig geromantiseerd te worden. Klinkt dat utopisch? Tom Cruise deed in 'Top Gun' het aantal aanmeldingen voor de Amerikaanse luchtmacht stevig stijgen.

Wat ik voorstel is een Hollandse variant van het Amerikaanse 'West Wing' of het Deense 'Borgen'. Mocht u producent zijn, dit een goed idee vinden en nog een scriptschrijver zoeken, dan bied ik hierbij mijn diensten pro deo aan. Zie het als een stukje engagement.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden