Politiek analist maakt Obama op tv uit voor lul

©AP Beeld ap
©APBeeld ap

Mark Halperin, een bekend politiek analist in de Verenigde Staten, is serieus uit de bocht gevlogen op tv-zender MSNBC. Hij meende gebruik te kunnen maken van de zogenaamde '7 seconden-vertraging' om niemand minder dan president Barack Obama voor lul uit te maken. Verontschuldigingen achteraf mochten niet baten: Halperin werd geschorst.

Mark Halperin is een gewaardeerd en ervaren journalist van het blad Time. De crew van het live tv-programma 'Morning Joe' op MSNBC liet hem geloven dat er een vertraging van zeven seconden zat tussen de opnames en de werkelijke uitzending, zodat wat Halperin wilde zeggen, nog snel kon worden geschrapt. Dat procédé wordt vaak in de VS gebruikt.

'Niet uitzenden"
Maar die zeven seconden waren er niet en de presentatoren Joe Scarborough en Mika Brzezinski moedigden Halperin aan om te zeggen wat de analist vond van de persconferentie van de president van de VS. 'Ik vond dat hij gisteren een beetje een lul was', kwam er bij Halperin uit. Presentator Scarborough probeerde de zaak nog snel te redden en riep 'niet uitzenden, niet uitzenden', maar het kwaad was al geschied.

Via het internet werd de uitglijder snel verspreid. Naast de sociale media pikten ook de traditionele media de belediging van Halperin aan het adres van Obama op.

MSNBC schorste Mark Halperin voor onbepaalde tijd. In een reactie zegt het Witte Huis dat de opmerking van Halperin 'ongepast' was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden