Politiehondenteam sjoemelde jarenlang

De Rijksrecherche onderzoekt of het politieteam van speurhondengeleiders voor Noord- en Oost-Nederland jarenlang heeft gesjoemeld met geurproeven voor de identificatie van verdachten.

Hierdoor zijn verdachten, aan de hand van deze proeven aangemerkt als dader, mogelijk ten onrechte veroordeeld. Een hondengeleider sloeg zelf alarm. Het oriënterende, strafrechtelijke onderzoek gaat terug tot misdrijven vanaf september 1997. Uit inventarisatie moet blijken om hoeveel zaken het gaat. Ze betreffen afgesloten en lopende onderzoeken.

Identificatie van verdachten met geurproeven vindt plaats bij sporenonderzoek, variërend van inbraak tot wapenbezit en moord. Het betrokken politieteam is het enige voor Noord- en Oost-Nederland. Alle korpsen daar leveren er personeel aan. In afwachting van het onderzoek, doen de hondengeleiders voorlopig ander werk. In het onderzoek wordt ook de rol van oud-medewerkers van het team bekeken.

Justitie vermoedt dat de hondengeleiders hebben nagelaten de proeven ’blind’ uit te voeren. Volgens de regels mag de begeleider niet weten in welk monster de geur van een verdachte zit. Alleen zo wordt voorkomen dat de politieman- of vrouw onbewust aan de hond signalen geeft over de geurbuisjes.

De exacte aanleiding voor het onderzoek wil justitie niet zeggen. Vrijdag nog sloot het hof in Leeuwarden een identificatieproef uit van bewijs. Ook hier constateerde het hof dat de speurhondengeleider wist welk monster de geur van de verdachte bevatte.

De Rijksrecherche zich zal ook buigen over de Deventer moordzaak. De speurhond Spike rook in het onderzoek op een mes de geur van de verdachte Ernest Louwes. Naderhand bleek dat zijn geur niet op het mes kón hebben gezeten, maar onverklaarbaar bleef waarom de hond hem dan toch aanwees.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden