Politiechef vraagt zelf om uitstel van opslag

Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM - De Amsterdamse hoofdcommissaris Nordholt was niet van plan zich iets aan te trekken van de kritiek op de salarisverhoging voor een van de hoofdrolspelers in de IRT-affaire, zijn eigen politiecommissaris J. van Riessen. Maar diens salarisverhoging per 1 april gaat toch niet door.

Van Riessen heeft zelf zijn baas gevraagd de promotie voorlopig op te schorten. Hij vindt het zuiverder om eerst het Kamerdebat af te wachten en het functioneringsgesprek dat hem is aangezegd.

Volgens de politievakbond ACP toont de commissaris zich met zijn verzoek “een stuk verstandiger” dan de korpsleiding zelf. “Het is treurig dat Van Riessen de wijste moet zijn. De korpsleiding had dit besluit voor hem moeten nemen”, aldus ACP-afdelingsvoorzitter Ruitenberg, die niet begrijpt waarom Nordholt zijn toch al in opspraak geraakte rechterhand zowel binnen als buiten het korps aan nieuwe kritiek blootstelt door hem uitgerekend volgende week een flinke promotie toe te stoppen.

De promotie heeft veel kwaad bloed gezet bij de 'gewone' dienders in het korps. Ruitenberg: “Het is ondenkbaar dat een hoofdagent salarisverhoging zou krijgen als hij zojuist in opspraak is geraakt op de manier waarop Van Riessen in opspraak is geraakt. Nu het een commissaris betreft, kan het blijkbaar wel.”

De commissie-Wierenga concludeerde dat Van Riessen in 'ernstige mate' tekort is geschoten. Hij voerde afspraken over het IRT bewust niet uit, vond dat het IRT moest worden 'opgeblazen' en verzuimde een fatsoenlijk onderzoek in te stellen naar berichten over geheime infiltraties door het IRT. Van Riessen was ook medeverantwoordelijk voor het onjuiste persbericht over de ontbinding van het IRT.

Woordvoerder K. Wilting zegt namens hoofdcommissaris Nordholt dat de ophef over de promotie van Van Riessen onterecht is. Wilting: “Het gaat gewoon om een functieherwaardering in het kader van de regiovorming bij de politie per 1 april. In totaal worden zo'n 120 korpsleden bevorderd. Het korps wordt groter en dat betekent dat diensten worden samengevoegd. Veel leidinggevenden krijgen daardoor een zwaardere functie. In de korpsleiding is commissaris Van Riessen niet de enige die naar een hogere salarisschaal gaat.”

Wilting noemt het een “ongelukkige beeldspraak” dat minister Van Thijn van binnenlandse zaken dit weekeinde de computer de schuld gaf van de salarisverhoging per 1 april. “Dit heeft niets met een computer te maken.”

De korpsleiding zal in het kader van de regiovorming ook promotie toekennen aan hoofdinspecteur J. van Kastel, die in het rapport over het IRT er ook niet al te best afkomt. Van Kastel wordt bevorderd tot commissaris. De ACP heeft ook hier kritiek, volgens de bond is de promotie “nog snel even geregeld.” Anders dan gebruikelijk is er geen vertrouwenscommissie gehoord over de commissaris-benoeming. Volgens de korpsleiding hoeft dat niet meer na de reorganisatie.

Van Kastel was teamleider van het IRT, maar liet het team in z'n sop gaarkoken. Hij stelde in november op basis van vage geruchten het rapport over een geheime operatie van het IRT, dat uiteindelijk de bom legde onder het rechercheteam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden