Politiechef roept na gewelddadige dood in open brief op tot bezinning

Van een onzer verslaggevers LEEUWARDEN - De Leeuwarder politiechef C. Bangma neemt een opmerkelijk wapen ter hand in de strijd tegen het toenemende geweld op staat: een persoonlijk getinte, open brief waarin hij de Friezen oproept vooral ook zelf verantwoordelijkheid te nemen.

Naar aanleiding van de gewelddadige dood van de 30-jarige Meindert Tjoelker, afgelopen weekeinde, vraagt Bangma de Friese bevolking “geweld te bespreken, op te voeden, en te corrigeren.” De betrokkenheid van de Friese bevolking moet vrijdag gesymboliseerd worden door een minuut stilte om elf uur 's avonds in het uitgaanscentrum van Leeuwarden. Bangma vraagt de kroegbazen op dit tijdstip de muziek af te zetten zodat bezoekers en politiepersoneel, samen kunnen stilstaan bij de dood van Tjoelker.

De Leeuwardenaar kwam in de nacht van vrijdag op zaterdag bij een vechtpartij in zijn woonplaats om het leven. Tjoelker, die zijn 'vrijgezellenavond' had, omdat hij aanstaande vrijdag zou trouwen, sprak 's nachts een aantal jongens aan die aan de overkant van de gracht fietsen in het water gooiden. Daarop kwamen zij op Tjoelker af, en sloegen hem tegen de grond. Hij bleef zwaar gewond achter, en overleed zaterdag in het ziekenhuis.

Hieronder de letterlijke tekst van de open brief van Leeuwarder politiechef C. Bangma:

'Kracht uit onmacht: oproep tot protest'

Zaterdagmorgen belde een collega met de mededeling dat enkele uren eerder de dertigjarige Meindert Tjoelker uit Leeuwarden op de Nieuwestad in Leeuwarden om het leven was gebracht. Kort na de eerste melding werden vier verdachten met hulp van getuigen door de politie aangehouden. Op dit moment loopt het onderzoek nog.

Na de dood van Meindert Tjoelker ontstond bij mij het gevoel dat een professioneel onderzoek alleen niet voldoende was. Hij is het zoveelste slachtoffer van zinloos geweld in Leeuwarden, in Friesland, in korte tijd. En nu met fatale afloop. Het is de volstrekte zinloosheid van zijn dood, die leidt tot een gevoel van verbijstering. Bij mij, bij veel van mijn collega's en bij velen in onze Friese samenleving. Verbijstering dat mensen dit anderen aandoen.

Bij velen overheerst een gevoel van onmacht. Ongetwijfeld zal zijn dood leiden tot een roep om strengere straffen, om meer politie. Een begrijpelijke en terechte roep, als reactie op een afschuwelijke daad. Toch drukt ook die roep onmacht uit. Omdat het niet terugdraait wat is gebeurd. Maar ook omdat onze samenleving kennelijk niet in staat is te voorkomen dat dit gebeurt.

Het gevaar van onmacht is dat deze kan omslaan in passiviteit. Mensen gaat zich uit onmacht opsluiten in hun eigen wereld, uit angst dat ook hen iets kan overkomen. En dat het voorkomen van dit soort geweld vooral wordt gezien als een taak voor anderen, voor de overheid, voor de politie en justitie.

Natuurlijk hebben die anderen daar een rol in. Maar hun rollen kennen beperkingen. In het voorkomen van gevallen als deze staan wij ook als politie, met hoeveel menskracht ook, aan de grenzen van ons kunnen. Voorkomen is ook een taak van iedere burger, van vele groepen en organisaties. De kern van dit voorkomen ligt daarin, dat mensen niet eens op het idee komen om zoiets te doen. 'Tussen de oren', zoals dat in modern taalgebruik wordt genoemd.

Daarom wil ik oproepen tot protest. Een protest tegen het geweld, waarvan Meindert Tjoel het slachtoffer is geworden. Een reactie die tot doel heeft medeleven uit te drukken met zijn vriendin, familie en vrienden. Maar die ook moet leiden tot nadenken en tot bezinning. Iedereen moet zich gaan afvragen wat hij of zij kan bijdragen aan het voorkomen hiervan. Wanneer velen zichtbaar hun afschuw uitdrukken, wordt duidelijk gemaakt dat het niet 'normaal' is dat enkelen zulke dingen doen. Door het uitdrukken van gevoelens van weerzin tegen dit geweld kunnen we als hele samenleving duidelijk maken dat er grenzen zijn overschreden.

Daarmee wordt ook duidelijk gemaakt dat velen zelf verantwoordelijkheid willen nemen in het voorkomen van dergelijk geweld. Door het te bespreken, door op te voeden, door te corrigeren.

Eén minuut stilte

Ik roep de Friese samenleving op om aanstaande vrijdag dit protest met mij te uiten. In het bijzonder vraag ik de uitgaanswereld, horeca-ondernemers en hun klanten, om 's avonds om elf uur één minuut stilte in acht te nemen. Op straat, samen, voor de horecazaken. Ter nagedachtenis aan Meindert Tjoelker, en om iedereen duidelijk te maken dat de Friese samenleving niet gedachteloos het oprukkende, zinloze geweld aanvaardt.

Ik ben ervan overtuigd dat zo'n protest, gekoppeld aan bezinning en bespreking in brede kring, een wezenlijke bijdrage kan leveren aan het voorkomen van dit soort geweld. Het protest moet tevens tot uitdrukking brengen dat de samenleving, dat de burgers zich niet als onmachtig willen beschouwen als het gaat om de eigen veiligheid.

Ik zal het mogelijke blijven doen om geweld te bestrijden. Ik weet dat al mijn Friese collega's daar net zo over denken. Maar ik weet tevens dat voor het echte voorkomen steun nodig is van een samenleving, die tot uitdrukking brengt dergelijk geweld niet te accepteren. Ik hoop dat de reacties op de dood van Meindert Tjoelker vrijdag duidelijk zulen maken, dat die steun er ook in onze Friese samenleving nog steeds is.''

C. Bangma

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden