Politiechef op non-actief na tweet

assen – Een misplaatste tweet lijkt Gerda Dijksman, districtschef van de politie Zuid-West Drenthe, de kop te kosten. Dijksman (53) is maandag door korpschef Frans Bakker van de regiopolitie Drenthe buiten functie gesteld, vanwege haar reactie op Twitter op de vondst van twee jonge doden in een flatwoning in Meppel, op Eerste Kerstdag. „Zal wel om huiselijk geweld gaan”, twitterde Dijksman. Maar de doden, een jongen van 23 en zijn 19-jarige vriendin uit het Groningse dorp Doezum, bleken door koolmonoxide te zijn gestikt, terwijl ze logeerden bij de moeder van de jongen.

Dijksman plaatste de, inmiddels verwijderde tweet onder haar privénaam ’grotedame’, maar gebruikte informatie uit haar functie die bovendien niet klopte, en dat wordt haar zwaar aangerekend. De districtschef wordt beschuldigd van ernstig plichtsverzuim en mogelijke inbreuk op de integriteit van de slachtoffers en hun nabestaanden. Een intern tuchtrechtelijk onderzoek moet de vraag beantwoorden wat haar bezielde de tweet te plaatsen. Het onderzoek duurt naar schatting vier weken.

Korpsbeheerder van de regiopolitie Drenthe, Sicko Heldoorn, burgemeester van Assen, beslist uiteindelijk over de toekomst van Dijksman bij de politie. Hij wacht de uitkomsten van het tuchtrechtelijk onderzoek af, maar geeft aan dat niet voor niets nu al de zwaarst mogelijke sanctie is getroffen, het op non-actief stellen van de districtschef. „De lezer kan zijn conclusie wel trekken.”

Het is niet voor het eerst dat Dijksman, die van 1994 tot 1997 in de Tweede Kamer zat voor de PvdA, aanstootgevend twittert. In augustus noemde ’grotedame’ de PVV ’fascistisch’. Hoewel toen geen werkinformatie in het geding was, werd zij wel door korpsbeheerder Heldoorn op het matje geroepen, waarna ze toegaf dat het bericht onhandig en onverstandig was.

Burgemeester Kor Dijkstra van de gemeente Grootegast, waar de slachtoffers vielen, noemt de actie van Dijksman ’verwerpelijk’. Voor hem is duidelijk dat de hoge politievrouw op moet stappen.

Dijksman zelf is onbereikbaar. Een laatste tweet op haar pagina is een kerstgroet gericht aan een twittervriendin op vakantie op Curaçao, Ans Rietstra, korpschef van de politie Noord-Holland Noord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden