Politiechef mengt zich in politiek

De politie wil zich actiever met de politiek bemoeien, zei korpschef Erik Akerboom op de Politieacademie. Dat klinkt veel politiemensen als muziek in de oren.

De tijd dat de top van de Nationale Politie zich lijdzaam gedraagt als slachtoffer van de Haagse politiek is voorbij. De politie gaat nadrukkelijke politieke invloed uitoefenen. Met die boodschap kwam korpschef Erik Akerboom gisteren tijdens de opening van het onderwijsjaar van de Politieacademie in Apeldoorn. "Het politiewerk politiseert, of je dat nu leuk vindt of niet. Politie is politiek. Wat wij doen staat op iedere website en op iedere voorpagina. Wij voeren politieke besluiten uit", zo sprak Akerboom.

Zijn toon is faliekant anders dan van zijn voorganger Gerard Bouman. De laatste probeerde vooral zijn politieorganisatie af te schermen van de ambtelijke top op het ministerie van veiligheid en justitie, en was in zijn defensieve gedrag zo ver gegaan dat politiemensen het gevoel kregen niet meer gehoord te worden.

Maar Akerboom kiest de aanval: "We moeten de politieke agenda en de politieke spelers kennen. Doe je dat niet, dan moet je geen krokodilletranen huilen als je een slecht politiek besluit krijgt dat je niet kunt uitvoeren." Voorbeelden van politiewerk dat volgens Akerboom politiek is: een ontruiming, een demonstratie voor of tegen Erdogan of de handhaving van een boerkaverbod. "Maar ook de verdeling van de middelen."

De woorden van Akerboom klinken veel politiemensen als muziek in de oren. Bij de politieman overheerst te vaak het gevoel dat door de politiek opgestelde protocollen uitgevoerd moeten worden, terwijl in de praktijk juist improvisatie wordt verwacht. Een deel van zijn gehoor vroeg zich af of Akerboom wel de ruimte krijgt om invloed uit te oefenen.

Gerd Leers, ex-minister en oud-burgemeester van Maastricht was gisteren als volger van de reorganisatie uitgenodigd kritische noten te kraken. De Nationale Politie zat te veel op schoot van de minister van veiligheid en justitie en is inmiddels in een 'te betuttelend politiek-ambtelijk keurslijf' terechtgekomen.

Voorheen had de politie twee politieke bazen, de ministeries van veiligheid en justitie en binnenlandse zaken. Met het wegvallen van de relatie met het laatste departement is de politie in de ogen van Leers te veel speelbal geworden van Veiligheid en Justitie. Een departement dat in de ogen van Leers 'als hoofddoel het uit de wind houden van de minister' heeft.

Leers heeft weinig op met de wijze waarop de politie zich heeft opgesteld. Geen eigen geluid, maar alleen het bevestigen van het gelijk van de minister. Een gevaarlijk pad; door te dicht tegen de minister aan te zitten dreigt het maatschappelijke wantrouwen jegens de politiek ook af te stralen op de politie. De politie moet lucht krijgen om zich te manifesteren en daar hoort bij dat Akerboom, zo luidde de boodschap van Leers, zich ontpopt als een "zichtbare voorman van de politie. Niet alleen als een trekpop van de media of als plaatsvervangend woordvoerder namens de minister maar als moreel leider met gezag."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden