Politiebonden winnen van minister en deurwaarder

Rechter staat politie toe deurwaarders alleen in schrijnende gevallen te begeleiden. Acties worden opgevoerd.

De politiebonden hebben gisteren een belangrijke overwinning geboekt in hun cao-conflict met het kabinet. De rechter in Den Haag bepaalde in kort geding dat ze mogen doorgaan met hun protestactie waarbij ze alleen nog maar in noodgevallen deurwaarders begeleiden.

Minister Ard van der Steur (veiligheid en justitie) en de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders eisten een dag eerder dat de bonden hun acties zouden opschorten, omdat ze de deurwaarders veel schade zouden berokkenen. Jaarlijks staat de politie de deurwaarders bij bij 100.000 beslagen en 13.000 ontruimingen.

Dat zijn grote aantallen, maar de rechter was er niet van onder de indruk. Hij vond de schade onvoldoende onderbouwd en zag daarom geen reden het stakingsrecht van de politie te beperken. Zeker niet nu de bonden hebben aangegeven dat deurwaarders die echt in het nauw dreigen te komen, gewoon een agent meekrijgen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor schrijnende gevallen, zoals bij het opeisen van alimentatie.

Deze week krijgen de deurwaarders nog twee dagen steun van de politie. Half september valt de hulp helemaal weg, en hoe lang dat duurt is niet bekend. De rechter hield gisteren een slag om de arm. Als de schade voor deurwaarders toch te groot blijkt, kan hij weleens tot een ander oordeel komen.

De bonden reageerden gisteren verheugd. Bij minister en deurwaarders heerste teleurstelling. Van der Steur had zwaar ingezet: de politie zette volgens hem 'de waarborgen van de rechtsorde op het spel'. Ofwel: de uitspraken waarmee rechters deurwaarders op pad sturen, kunnen niet meer worden uitgevoerd.

De onvrede bij de politie wordt inmiddels op meerdere plekken gevoeld. Zo doen politiemensen niet meer mee aan het uitzetten van illegale vreemdelingen, verstrekken ze geen verloven voor de schietsport en blijven ook aanvragen voor jachtakten en beveiligingspassen op de stapel liggen. Zolang de minister niet met een beter loonbod komt, worden de acties opgevoerd. Op 15 september, Prinsjesdag, leggen agenten vier uur het werk neer - behalve voor noodsituaties. De dag erna staken ze zes uur en zijn ze van plan vier ministeries te blokkeren.

Anders dan militairen mogen agenten staken, maar dat recht is niet onbegrensd. Als de veiligheid in het geding is, kan de rechter een staking verbieden. In het lopende cao-conflict was dat het geval tijdens de Global Conference on Cyberspace die vorig jaar april in Den Haag werd gehouden. Bij andere acties - zoals het minder uitschrijven van bonnen, langzaamaanacties op de snelwegen en een lawaaiprotest bij het Binnenhof - kwam er geen rechter aan te pas. Die acties golden als passend binnen het stakingsrecht van de politie. Voor stakingen tijdens voetbalwedstrijden geldt soms een verbod. Bepalend is dan het risico op een ordeverstoring. Naarmate een dienst die de politie levert essentiëler is, neemt de kans op een verbod van de staking toe, zo is de heersende leer van de Hoge Raad. De uitspraak van de Haagse rechter levert nieuwe jurisprudentie op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden