Politiebonden kondigen verscherping acties aan

leusden – Actievoerende agenten hebben de afgelopen weken en masse geweigerd om bonnen uit te schrijven voor kleine overtredingen. Daardoor loopt de schatkist van de regering enkele tonnen mis.

Dat zegt de Algemeen Christelijke Politiebond (ACP), die twee weken geleden begon met zijn ’coulancebeleid’, om minister Ter Horst van binnenlandse zaken onder druk te zetten voor een betere cao. Uit cijfers van het Centraal Justitieel Incasso Bureau moet blijken hoe groot het ’misgelopen bedrag’ precies is.

„We zijn tevreden over de berokkende financiële schade en dat bedrag gaat oplopen”, aldus cao-onderhandelaar Wiep van der Pal van de ACP. De ruim 23.000 leden van de bond drongen aan op hardere acties en daarom voert de ACP nu een ’verzwaard coulancebeleid’. „We geven alleen voor excessieve overtredingen een prent. Als een automobilist met 140 kilometer per uur over de snelweg raast, krijgt hij slechts een waarschuwing, bij 170 kilometer gaat hij wel op de bon.”

Door alleen in extreme gevallen te bekeuren zal het misgelopen boetegeld al snel in de miljoenen lopen, denkt Van der Pal. De ACP wil ook de druk op minister Ter Horst persoonlijk opvoeren, door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging, verantwoordelijke voor beveiliging van ministers, te laten staken.

De Nederlandse Politiebond (NPB), met eveneens 23.000 leden de linkse evenknie van de ACP, vaart een eigen koers en sluit zich niet aan bij de nieuwe plannen van de christelijke politiebond. Hun samenwerking staat ’op een laag pitje’ vanwege een andere cao-inzet. „Vanaf 9 januari gaan onze agenten en rechercheurs in werkstaking”, laat NPB-voorzitter Van Duin weten. „Ook al vormen we geen sluitend front met de ACP, het moet wel gek lopen wil de minister deze maand niet over de brug komen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden