Politiebonden: er komt zo geen agent bij

DEN HAAG (ANP) - Van daadwerkelijke uitbreiding van het aantal politie-agenten komt 'geen ene moer terecht'. Gegevens die het tegendeel bewijzen berusten op 'handige rekentrucs'. Dat zei de voorzitter van de Algemeen Christelijke Politiebond (ACP), Kruizinga, gisteren in een gesprek met Tweede-Kamerleden die ter voorbereiding van het debat, volgende week maandag, over de politiebegroting hun licht opstaken bij de politiebonden.

Ook de voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB), Van Duyn, zei dat de cijfers van Binnenlandse Zaken over de uitbreiding van de politiesterkte 'niet kloppen'. Het departement baseert zich op gegevens van de korpsen, maar die informatie is volgens Van Duyn vervuild.

Er zijn zelfs korpsen, in de regio Twenthe, die weigeren gegevens te verstrekken, aldus de NPB-voorzitter. De bond komt binnenkort met de 'goede cijfers', kondigde Van Duyn aan. De NPB ziet echter geen kans met die cijfers op de proppen te komen vóór het debat over de politiebegroting, dat de Kamer met de ministers Dijkstal (binnenlandse zaken) en Sorgdrager (justitie) zal voeren.

Dat debat staat in belangrijke mate in het teken van de uitbreiding van de politiesterkte. In de begroting is hiervoor opnieuw geld uitgetrokken, dit keer 100 miljoen gulden voor duizend extra politieagenten. De Kamer wil van de ministers de garantie dat het geld ook daadwerkelijk aan dit doel wordt besteed.

Volgens Van Duyn is het hoog tijd dat ministers en Tweede Kamer meer greep krijgen op de besteding van politiegelden, zowel in kwalitatief als in kwantitatief opzicht. “Het volk stelt jaarlijks zo'n 4 miljard gulden beschikbaar en u weet voor geen meter wat u daarvoor krijgt”, hield hij de Kamerleden voor.

De NPB-voorzitter zei verder, met een verwijzing naar het supportersgeweld rond de wedstrijd Feyenoord-Ajax, dat de vraag aan de orde moet komen of dit soort wedstijden nog wel moet plaatsvinden. Het kost de politie veel geld dat ten koste gaat van andere politiediensten.

ACP-voorzitter Kruizinga denkt aan het spelen van dergelijke wedstrijden zonder publiek. “Maar dan kom je aan de belangen van de KNVB en die zijn zo'n beetje heilig in dit land”, zo merkte hij op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden