Politiebond ACP neemt voortouw in protestacties

Politiebond ACP dreigt met protestacties nu minister Ter Horst hun salariseis naast zich neer gelegd. De NPB beraadt zich nog.

Politiepersoneel dat lid is van de Algemeen Christelijke Politiebond (ACP), heeft woensdagnacht demonstratief het werk neergelegd. De ACP-leden deden dat tijdens een verkeerscontrole bij de Belgisch-Nederlandse grens. Komend weekend staakt het ACP-personeel ook tijdens de voetbalwedstrijden Feyenoord-AZ en Ajax-PSV. Burgemeester van Amsterdam Job Cohen liet weten dat de wedstrijd gewoon door moet gaan. Als de politie wegblijft, overweegt Amsterdam juridische stappen.

De stakingen zijn de eerste acties van de ACP – met zo’n 23.000 leden een van de twee grote Nederlandse politiebonden – om salarisverhoging te eisen van de minister van binnenlandse zaken Ter Horst. De bond is het niet eens met haar voorstel van 5,75 procent loonsverhoging in de komende twee jaar. De ACP eist een netto salarisstijging van 200 euro per maand voor alle politiemensen.

Grote afwezige bij de vakbondacties gisternacht en dit weekend is de Nederlandse Politiebond (NPB). De leden van deze bond, die ongeveer even groot is als de ACP, werken door. „Wij kunnen ons evenmin vinden in het cao-voorstel van minister Ter Horst”, zegt NPB-woordvoerder Jan Willem van der Pol. „Maar we maken eerst een ronde langs alle korpsen om te peilen hoe groot de actiebereidheid is.”

Gisteren liet de Amsterdamse afdeling van de NPB, een van de grootste van de bond, weten misschien wel de straat op te gaan. De leden vinden unaniem dat het tijd is voor actie. Maar zij wachten eerst het besluit van de nationale raad, dinsdag, af.

De NPB is van plan om in januari met ’collectieve, massale’ acties te beginnen, als Ter Horst niet met een beter aanbod komt. De NPB eist 7 procent loonstijging over de komende twee jaar. Volgens Van der Pol verschilt die eis globaal gezien niet veel van de ACP-eis van 200 euro extra per maand. „Wij keuren de huidige acties niet af en het is niet ondenkbaar dat wij bij latere acties wel samen staken. Maar dan moeten we inhoudelijk overeenstemming bereiken”, aldus Van der Pol.

Hij noemt de eis van de ACP ’onrealistisch’ en ’niet te verantwoorden’, omdat de bond geen onderscheid maakt tussen verschillende functies. Wat de NPB betreft moet er bijvoorbeeld verschil zijn in de inkomenstijging van een politieman met een kantoorbaan en een politieman op straat. „En 200 euro extra per maand is voor een jonge politieman wel een erg forse loonsverhoging.”

ACP en CAO-inzet

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden