Politieagenten in Londen gaan camera's dragen

null Beeld afp
Beeld afp

Als agenten bij een aanhouding geweld gebruiken, is het achteraf vaak het woord van de politie tegen dat van het slachtoffer. De Londense politie wil dat voorkomen. Daarom dragen 500 bobby's in tien stadsdelen binnenkort als test een cameraatje waarmee ze incidenten vastleggen.

De beelden kunnen dienen als bewijs in de rechtszaal. De politie hoopt dankzij de video's makkelijker mensen te kunnen laten vervolgen en veroordelen. Dat geldt voor verdachten in situaties die volgens de politie moeilijk op papier te beschrijven zijn, zoals huiselijk geweld. "Mensen bekennen eerder als er beelden zijn van de misdaad", zegt politiecommissaris Bernard Hogan-Howe. "Maar de video's laten ook zien hoe agenten elke dag te maken krijgen met moeilijke en gevaarlijke situaties."

Een van de aanleidingen voor de test met de camera's is de rechtszaak rond Mark Duggan. Hij werd in 2011 verdacht van het plannen van een aanslag. Bij zijn aanhouding in het Noord-Londense Tottenham schoot een agent de 29-jarige man dood, omdat hij dacht dat Duggan een wapen droeg. Dat bleek niet waar te zijn. Duggans dood was de belangrijkste aanleiding van de rellen in Londen in de zomer van 2011. De rechter oordeelde in januari van dit jaar dat de agent juist heeft gehandeld.

De camera's kunnen onder andere op brillen en jassen worden bevestigd. Ze filmen niet constant; agenten zetten ze aan als zich incidenten voordoen. Vergeten ze dat meermaals, dan zijn de agenten in overtreding. Ze moeten burgers inlichten als de camera draait. De recorder gaat uit als slachtoffers dat vragen, maar niet als verdachten dat willen. De beelden worden maximaal een maand bewaard, tenzij ze als bewijs dienen.

De Britse pressiegroep Big Brother Watch, die zich hard maakt voor vrijheid en privacy van burgers, is verontwaardigd over de camera's en noemt ze 'geniepig'. Als agenten burgers mogen filmen, moeten burgers ook agenten mogen filmen, zegt adjunct-directrice Emma Carr tegen Daily Mail. Toch is Carr niet helemaal tegen de recorders. Als zeker is dat agenten de opnames achteraf niet kunnen aanpassen, 'bieden de camera's bescherming voor de politie en de burgers'.

Minder klachten en geweld
De Londense Metropolitan Police is niet de enige eenheid in Engeland die camera's gebruikt. De proef in Londen, die ruim 990 euro kost, is wel de grootste ter wereld. In 2006 waren de korpsen in Devon en Cornwall de eerste met camera's. In Bedfordshire dragen agenten sinds deze week videorecorders.

Verschillende politiekorpsen in Nederland, waaronder Gelderland-Zuid, gebruiken de zogenoemde bodycams al. Ze zitten meestal op de helm van agenten op mountainbikes. Zo ook tijdens de Nuclear Security Summit in maart van dit jaar. Toen gingen live camerabeelden via 4G-internet naar de meldkamer. De opnames zijn versleuteld, zodat derden ze niet kunnen bekijken. En het snoer tussen de camera en het opnameapparaat is breekbaar, omdat agenten anders met het draadje kunnen worden gewurgd. De politie in Duitsland experimenteert ook met de recordertjes, net als korpsen in Spanje en de Verenigde Staten.

Er is weinig onderzoek gedaan naar het effect van de camera's. Wel is duidelijk dat de politie in de Californische stad Rialto na invoering van de camera's 88 procent minder klachten van burgers kreeg en 60 procent minder vaak geweld gebruikte.

Hieronder een voorbeeld van een opname van de bodycam van de Engelse politie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden