Breaking news

Politieactie bij woning Toulouse lijkt begonnen

null Beeld FOTO AFP
Beeld FOTO AFP

Bij de woning van terreurverdachte Mohamed Merah in Toulouse zijn rond kwart voor 2 vannacht schoten en een explosie gehoord. De elite-eenheid van de Franse politie lijkt daarmee een begin te maken aan de arrestatie van Merah, die nu bijna 24 uur lang omsingeld is.

Dimitri Eeckhaut en Henrico Prins

Even over half 12 woensdagavond werden bij de woning drie explosies gehoord. Ze gingen vergezeld van oranje lichtflitsen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet weten dat ze bedoeld waren om de verdachte te intimideren en dat de inval nog moest beginnen. Daarna werd het weer rustig rondom de woning.

Omsingeld
Mohamed Merah, de verdachte van de Franse aanslagen die nu bijna een etmaal lang omsingeld is door politie, zei eerder dat hij zich woensdagavond zou overgeven. Honderden agenten hebben de afgelopen nacht het gebouw omsingeld waarin hij zich heeft verschanst.

Merah is een 23-jarige Fransman van Algerijnse afkomst. Hij wordt verdacht van drie schietpartijen in Toulouse en omgeving, waaronder de aanslag op een joodse school afgelopen maandag. Daarbij zijn in totaal zeven doden gevallen.

Bekentenis
De man heeft de politie bovendien laten weten dat hij steeds alleen heeft gehandeld. Hij wilde 'Frankrijk op de knieën krijgen'. Hij heeft toegegeven dat hij de drie aanslagen heeft gepleegd waarvan hij wordt verdacht. Hij had bovendien nieuwe aanslagen voorbereid. Hij had al een militair en ook twee politieagenten uitgekozen als doelwit.

President Nicolas Sarkozy heeft de joodse gemeenschap voorgehouden dat de verdachte van de aanslagen vandaag opnieuw had willen toeslaan. Nicole Yardeni, hoofd van de joodse beweging CRIF in de Midi-Pyreneeën, zei dat na een gesprek met Sarkozy. De president had hem verteld dat de schutter 'al een plan had om opnieuw te doden' en dat 'hij van plan was deze morgen toe te slaan.'

Beelden
Ondertussen zijn de eerste beelden van de dader opgedoken. France 2 toonde foto's van Mohammed Merah op basis van een korte video die een reporter van de zender had verkregen van kennissen van de schutter.

Eerder vandaag verbrak Merah alle contact met de buitenwereld. De politie is ervan overtuigd dat hij drie militairen, drie kinderen en een rabbi heeft vermoord in de afgelopen dagen. De 24-jarige Merah heeft gezegd tot het netwerk al-Qaeda te behoren.

De vermoedelijke dader van de schietpartijen zei eerder vanmorgen zich later op de dag over te willen geven. De verdachte had zijn voornemen herhaaldelijk tegen een politieman verteld. De politie stelde hem daarom een ultimatum om half drie woensdagmiddag. De verdachte had een pistool uit het raam gegooid in ruil voor een 'communicatiemiddel'. Volgens agenten had Merah nog meer wapens waaronder een AK-47 en een uzi in zijn bezit . Minister Guéant van Binnenlandse Zaken zei eerder dat de politie de man levend wilde aanhouden.

Hulp van Taliban

Merah heeft al meerdere misdaden op Franse bodem begaan, sommige met geweld. Volgens minister Guéant werd Menah 'al jaren' gevolgd door anti-terrorismespecialisten van de Franse politie.

De moeder van de verdachte is inmiddels meegenomen voor verhoor. De vrouw was aanvankelijk door agenten naar de plek van de belegering gebracht om te helpen met de onderhandelingen, hoewel ze zei geen invloed op haar zoon te hebben. Ook twee zussen een broer en diens vriendin zitten vast. Zij kunnen maximum vier dagen vastgehouden worden. Volgens Guéant is hun aanhouding 'uit voorzorg'.

Een bron bij de politie in Toulouse zei tegen AFP dat er 'explosieven' zijn gevonden in de auto van een broer van Merah. Deze broer is volgens minister Guéant net als Merah een aanhanger van het salafisme. Ook hij zit inmiddels in hechtenis.

De politie bestormde vanmorgen vroeg de woning in Toulouse in de klopjacht op de verdachte van de aanslag waarbij maandag vier mensen om het leven kwamen. De inval vindt plaats in een voorstad in het noorden van Toulouse. De actie wordt uitgevoerd door de RAID, de elite-eenheid van de Franse politie. Een fotograaf die zich ter plaatste bevindt meldde zojuist aan persbureau AFP een 'harde knal' te hebben gehoord.

De belegering van het huis van een of meer verdachten zou om 3 uur vannacht zijn begonnen en liep uit op een vuurgevecht. Er werden volgens ooggetuigen zes of zeven schoten gelost. Daarbij zouden drie politieagenten gewond zijn geraakt.

Videostill van Mohammed Merah. Beeld AFP
Videostill van Mohammed Merah.Beeld AFP
De wijk in toulouse is nog altijd hermetisch afgesloten. Beeld epa
De wijk in toulouse is nog altijd hermetisch afgesloten.Beeld epa

De andere bewoners van het pand in de zuidoostelijke wijk Côte Pavée zijn inmiddels geëvacueerd, meldde AFP.

De hoofdverdachte zou banden hebben met de terroristische beweging al-Qaeda. De politie zegt 'een grote mate van zekerheid' te hebben over zijn betrokkenheid bij de aanslag.

Palestijnse kinderen
Minister Guéant heeft gezegd dat de verdachte zich als jihadist beschouwt en de dood van Palestijnse kinderen wilde wreken. Hij zou eerder bij twee aanslagen ook drie Franse militairen hebben doodgeschoten, uit onvrede over de Franse militaire aanwezigheid in Afghanistan. De verdachte is een bekende van de binnenlandse veiligheidsdienst DCRI.

AFP meldt verder dat de verdachte al eerder in beeld was bij de politie, vanwege verdachte reizen naar Kandahar in Afghanistan. Toen is het de Franse autoriteiten niet gelukt de man te arresteren.

De Franse nieuwszender BFM TV meldt dat mogelijke verdachten in verband worden gebracht met Forsane Alizza, een islamistische groepering. Ze zouden al bij de Franse inlichtingendienst in beeld zijn sinds de aanslagen op Franse militairen, die op 11 en 15 maart werden uitgevoerd en waarbij hetzelfde wapen werd gebruikt.

Patrouilles
Bij de aanslag maandag, uitgevoerd door een gehelmde scooterrijder, kwamen een leraar en drie leerlingen van een joodse school om het leven. Sindsdien geldt in het zuidwesten van Frankrijk het hoogste terreurdreigingsniveau. Politie en leger voeren gezamenlijk patrouilles uit.

De campagnes voor de presidentsverkiezingen in april worden officieel vrijdag hervat. Ze waren stilgelegd na de moordpartij op de school in Toulouse. Verscheidene presidentskandidaten konden het echter niet laten commentaar te geven. De radicaal nationalistische Marine Le Pen hamerde er vandaag op dat 'het fundamentalistische gevaar in Frankrijk wordt onderschat'. De voorganger van de grote moskee in Parijs Dalil Boubakeur heeft er vandaag op gewezen dat 99,9 procent van de Franse islamieten burgers zijn die zich aan de wet houden.

Een buurtbewoner kijkt uit het raam naar de belegering. Beeld reuters
Een buurtbewoner kijkt uit het raam naar de belegering.Beeld reuters
Politie en leger patrouilleren op het station van Toulouse. Beeld epa
Politie en leger patrouilleren op het station van Toulouse.Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden