Politie zet vermiste personen op internet

AMSTERDAM - De politie opent na de zomer een website waarop foto's komen van alle vermiste personen in Nederland. Het gaat om honderden afbeeldingen. In Nederland verdwijnen zo'n 500 mensen per jaar. Van twintig personen ontbreekt ook na een jaar ieder spoor.

Politiediensten uit heel Nederland moeten vanaf oktober vermissingen in hun district melden bij de landelijke recherchedienst in Zoetermeer. Vervolgens worden de gegevens en een foto van de vermiste op internet geplaatst. Op deze manier bouwt de politie een landelijk bestand op dat ook openbaar toegankelijk is. De voormalige minister van justitie, Korthals, stelde dit drie jaar geleden in een kamerdebat voor.

De politie krijgt jaarlijks ruim 15000 meldingen van familieleden of partners die hun naaste als vermist opgeven. Het overgrote deel is binnen 24 uur weer terecht. Zo'n 700 mensen blijven langer dan drie weken spoorloos. Daarvan wordt één à twee procent na verloop van tijd dood gevonden.

Paul van den Eshof, programmaleider Moord en Zeden bij de Dienst Nationale Recherche Informatie (DNRI), verwacht dat er constant zo'n duizend foto's op de site staan. Er zullen ook foto's op staan van Nederlanders die langer dan een jaar vermist zijn.

De website, opgezet door de recherchedienst in Zoetermeer, is uniek in ons land. Wel bestaat er al een internationale website met een aparte pagina voor vermiste Nederlandse kinderen. De nieuwe Nederlandse site wordt beheerd door de politie.

Van den Eshof stond aanvankelijk 'sceptisch' tegenover het idee dat is overgewaaid uit Amerika. Nadat in Nederland twee zaken van vermiste kinderen werden opgelost door de site, is de Nederlandse politie overstag. Internet-surfers zagen de site, herkenden het vermiste kind en namen contact op met de politie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden