Update

Politie zet stuk grond af, maar van vermiste broers nog geen spoor

Voorbijgangers worden bij een toegangsweg naar het Bunderbos door een afzetting tegengehouden tijdens de zoekactie van de politie naar Julian en Ruben. Beeld anp
Voorbijgangers worden bij een toegangsweg naar het Bunderbos door een afzetting tegengehouden tijdens de zoekactie van de politie naar Julian en Ruben.Beeld anp

In het omgewoelde stuk bosgrond bij de Buntlaan in Doorn is vrijdagmiddag geen spoor van de vermiste broertjes Ruben en Julian uit Zeist aangetroffen. Dat heeft de politie laten weten nadat het stukje grond onder leiding van een forensisch rechercheur was onderzocht.

Een fietser zag een man die zich verdacht ophield bij een zandpad langs de Buntlaan. Op die plek bleek de grond te zijn omgewoeld. De fietser belde de politie, die de omgeving na enige tijd met linten afzette. Vrij kort daarna bleek dat het 'loos alarm' was, aldus de politiewoordvoerder.

Het stukje grond van ongeveer 3 bij 1 meter ligt op kleine afstand van een zandpad naast een vrijstaand huis. De Buntlaan komt uit op de provinciale weg N225, precies tegenover de parkeerplaats van recreatiegebied het Doornse Gat. Vlakbij die parkeerplaats is dinsdagochtend het lichaam van de vader van de kinderen gevonden. Hij had zichzelf van het leven beroofd.

In linie
De vrijwilligers die vrijdagmiddag opnieuw op zoek gaan naar de vermiste broertjes uit Zeist, trekken in linie door bospercelen. Groepen van maximaal 50 personen zoeken in een horizontale lijn met maximaal 5 meter afstand tussen twee mensen naar sporen van de kinderen. Via Facebook trommelden de initiatiefnemers zoveel mogelijk mensen uit de buurt op om mee te helpen.

De zoekers zijn geïnstrueerd dat ze niets mogen aanraken als ze denken dat ze iets van belang hebben gevonden. In dat geval neemt een coördinator van een zoekploeg contact op met de politie, zo hebben de hulptroepen te horen gekregen.

Bij de verzamelplekken in Doorn en Leersum stonden vrijdagmiddag tientallen mensen klaar om te vertrekken. 'Je wil iets doen, je kan niet stil blijven zitten wachten', zei een brandweerman uit Doorn. Hij is een collega van de moeder van Ruben (9) en Julian (7), die bij de brandweer in Zeist werkt. Veel zoekers werken net als de organisator van de actie, Wanda van den Bovenkamp, bij de brandweer.

Bossen en dorpskernen
Rond 14.00 uur startte de zoekactie. Het gebied waar gezocht wordt, de bossen langs de N225 tussen Rhenen en Doorn, is daarbij in secties verdeeld. De afstand tussen Doorn en Rhenen is ongeveer 17 kilometer. Vanuit Leersum is een ploeg vrijwilligers onderweg naar landgoed Zuylestein op de grens met Amerongen. Later vrijdagmiddag vertrekken nog zoekploegen bij Ouwehands Dierenpark in Rhenen en vanaf de Bertus Leendertsweg in Amerongen. Zowel de bossen als de dorpskernen in het gebied zullen door de groep vrijwilligers doorzocht worden.

Twee mensen hebben de leiding en zorgen dat de zoektocht in goede banen geleid wordt. Onder deze coördinatoren zijn leden van de vrijwillige brandweer, die beschikken over gedetailleerde kaarten van het gebied.

Bij elke verzamelplaats stonden coördinatoren die kaartmateriaal bij zich hebben. Zij roepen vrijwilligers op om niet op eigen gelegenheid het bosrijke gebied in te trekken om de politie niet voor de voeten te lopen. De zoekactie gaat volgens de organisatie door tot er nieuwe informatie is of tot het donker wordt. Kinderen mogen niet meehelpen.

De gemeenten Rhenen en Utrechtse Heuvelrug zetten bijzondere opsporingsambtenaren (boa's) in om de zoekactie te ondersteunen. Het gaat onder anderen om verkeersregelaars en boswachters.

Tevergeefs
Inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug hielden donderdagavond al tevergeefs een tweede zoektocht in het recreatiegebied het Doornse Gat, waar de vader van de kinderen zichzelf dinsdagochtend om het leven bracht. Nu vaststaat dat de vader dinsdagochtend om 10 over half 2 nog op de Rijnbrug bij Rhenen heeft gereden en daarna hoogstwaarschijnlijk via de N225 richting Doorn is gegaan, willen honderden mensen helpen om dat bosrijke gebied te doorzoeken.

De politie meldde eerder al dat de zoekacties door burgers begrijpelijk zijn, maar niet altijd handig omdat eventuele sporen makkelijk onbedoeld vernietigd kunnen worden.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden