Update

Politie wil Tour dwarsbomen met cao-acties

Beeld ANP

Politiemensen en rijksambtenaren zullen de twee ritten van de Tour de France in Nederland gaan dwarsbomen. Politiepersoneel zal zondag 5 juli de start van de tweede etappe in de Tour de France van Utrecht naar Neeltje Jans vertragen, kondigen de gezamenlijke politiebonden woensdag aan. De rijksambtenaren gaan de proloog zaterdag 4 juli dwarsbomen door tussen 13.00 en 14.00 uur op het parcours te fietsen. De proloog begint om 14.00 uur.

De betrokken bonden hadden al aangekondigd dat ze hun acties om een betere cao deze zomer zouden verharden. Later zal volgens de politiebonden ook Sail Amsterdam doelwit van acties worden, als verantwoordelijk minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) niet met een beter cao-bod komt.

Het politiepersoneel voert al meer dan vijftien weken actie. De politie gaat ook een grote verkeerscontrole houden op de reclame-karavaan van de Tour de France die vooruit rijdt op de wielrenners. De controle gebeurt op de Erasmusbrug in Rotterdam, laat ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp weten namens de gezamenlijke bonden.

Politiewoordvoerder Fred Burnet zegt nog meer acties op de brug en op het water van de Nieuwe Maas in petto te hebben, maar doet daarover nog geen mededelingen.

Aboutaleb
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam vindt de plannen van de politie onbegrijpelijk om tijdens de eerste dagen van de Ronde van Frankrijk in Nederland actie te voeren. Hij hoopt dat de vakbonden nog van gedachten veranderen. ,,Ik vind het onbegrijpelijk dat dit evenement waar zoveel wielerliefhebbers naar hebben uitgekeken, wordt aangegrepen voor acties. Zoals zoveel Nederlanders heb ik sympathie voor politiemedewerkers die voor een betere cao opkomen. Maar ik vind niet dat het beoogde doel op deze manier moet worden bereikt. Ik hoop dat de vakbonden op hun voornemen terugkomen''.

Wereldwijd
Mocht de organisatie van de Tour de France besluiten het parcours of starttijdstip van de etappe te wijzigen, dan zal de politieactie daar op inspelen. Van de Kamp: ,,We willen door deze actie wereldwijd ons punt maken. Met deze actie hebben we de ogen van de wereld op ons gericht en ziet men wat er hier in Nederland gebeurt rondom de politie. Het antwoord is aan het kabinet.''

Loonsverhoging
De politiebonden eisen behalve een loonsverhoging van 3,3 procent ook andere maatregelen, zoals een bonus voor de ingrijpende reorganisatie die de politie doormaakt. Politiemensen hebben al vier jaar geen loonsverhoging gehad.

De dreiging van acties vindt weinig enthousiasme bij oud-renner Michael Boogerd. ,,Voor hun motieven valt vast iets te zeggen, maar het is jammer dat ze de Tour gebruiken. Ik zou het vooral zuur vinden voor de organisatie in Utrecht die hemel en aarde heeft bewogen om de Tour naar Nederland te halen'', reageert Boogerd, tegenwoordig ploegleider bij Team Roompot.

Boogerd hoopt dat het bij acties blijft die de Tour niet belemmeren. ,,Het zou geen goede zaak zijn. Het is net zoiets als atleten vragen de Spelen te boycotten waar ze vier jaar voor getraind hebben. Op deze manier wordt de sport gebruikt.''

Spijtig
Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) gaat kijken of de politie-acties door de beugel kunnen. Net als alle andere acties worden ook deze beoordeeld op de gevolgen voor de openbare orde en veiligheid. Eventueel volgt een gang naar de rechter.

De minister vindt het ,,spijtig'' dat de politievakbonden het wielerevenement aangrijpen om cao-acties te voeren. Hij roept de bonden opnieuw op weer verder te onderhandelen. ,,Kom weer aan tafel, daar kunnen we voor alle politiemedewerkers een rechtvaardige cao afsluiten.''

Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP.Beeld anp
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden