Update

Politie vindt vijf raketwerpers bij acties tegen motorbendes Limburg

Leden van de Duitse tak van de Bandidos. Beeld EPA
Leden van de Duitse tak van de Bandidos.Beeld EPA

De politie heeft vandaag vijf raketwerpers, automatische wapens en handvuurwapens aangetroffen tijdens de grote politieactie tegen motorbendes in Limburg. Dat is bekendgemaakt tijdens een persconferentie door de politie, het Openbaar Ministerie en burgemeester van Maastricht Onno Hoes in het provinciehuis in Maastricht.

Behalve het wapentuig is ook een drugslaboratorium gevonden voor synthetische drugs en een hennepkwekerij. Ook is beslag gelegd op vier gestolen dure auto's en "vele kilo's munitie". Burgemeester Onno Hoes van Maastricht noemt de vondsten "ontluisterend" en zei geschrokken te zijn van de hoeveelheden gevonden wapens en drugs. Volgens hem kan nog niet alles wat er is gevonden worden bekendgemaakt.

De politie heeft twintig mensen gearresteerd; negentien mannen en een vrouw. Veertien van de arrestanten zijn lid van de motorclub Bandidos, onder wie president Harrie R. De verdachten worden vrijdag voorgeleid, tot die tijd blijven zij in beperking en mogen zij alleen contact hebben met hun advocaat.

Langlopend onderzoek
De politie viel vandaag in totaal in 35 woningen en 40 garageboxen binnen. In de tweede box vonden agenten de raketwerpers.Volgens hoofdofficier van justitie Roger Bos vonden de aanhoudingen plaats wegens verdenking van internationale drugshandel, mishandeling, geweld en intimidatie. Politiechef Gery Veldhuis zei dat de opbrengst groter is dan verwacht. Hij zei dat de doorzoekingen nog tot 22.00 uur vanavond doorgaan.

De acties volgen op een langlopend onderzoek naar wat wordt omschreven als "ondermijningspraktijken van individuen die gerelateerd zijn aan de motorclub Bandidos". Het onderzoek heeft ruim een jaar gelopen. De invallen en arrestaties zijn daar het eerste zichtbare resultaat van. Bij de actie van vandaag zijn onder meer de mobiele eenheid, honden en een helikopter ingezet. Ook Belgische en Duitse agenten zijn bij de actie betrokken. In totaal werkten ruim vierhonderd medewerkers van politie en justitie mee.

Bandidos-baas boos
Harrie R., voorzitter van de Limburgse afdeling van de Bandidos, is vanmorgen opgepakt. Volgens zijn advocaat Phil Boonen is R. boos en teleurgesteld over zijn arrestatie. R. werd volgens Boonen "met veel bombarie'' van zijn bed in Nieuwstadt gelicht. Blootsvoets en met alleen onderkleding aan werd hij geboeid afgevoerd.

Boonen kan niet zeggen waarom de Bandidoschef is gearresteerd. "Op deze zaak zitten beperkingen. Dat betekent dat ik er niets over mag zeggen", zei hij.

Motoren worden afgevoerd nadat de politie een inval heeft gedaan in een pand in Oirsbeek waar twee Bandidos werden gearresteerd en later weer vrijgelaten. Beeld ANP
Motoren worden afgevoerd nadat de politie een inval heeft gedaan in een pand in Oirsbeek waar twee Bandidos werden gearresteerd en later weer vrijgelaten.Beeld ANP
Politieagenten bij het huis van Bandidos-president Harrie R. in Nieuwstadt. Beeld ANP
Politieagenten bij het huis van Bandidos-president Harrie R. in Nieuwstadt.Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Criminele activiteiten
Volgens de politie zijn onder meer de Bandidos op grote schaal betrokken bij criminele activiteiten, zoals handel in wapens en drugs. Ook zouden zij zich schuldig maken aan intimidatie. Justitie, politie en gemeenten proberen de motorclubs zowel bestuurlijk als strafrechtelijk aan te pakken.

Volgens burgemeester Onno Hoes van Maastricht proberen de verschillende motorclubs Limburg onder elkaar te verdelen. "Toen de Bandidos naar Limburg kwamen, was al snel duidelijk dat ze bij andere motorclubs niet welkom waren. De koek was hier op crimineel gebied al verdeeld en moet nu blijkbaar herverdeeld worden. Ze zitten elkaar momenteel op de hielen", aldus Hoes, die verantwoordelijk burgemeester is voor de aanpak van motorclubs in Limburg.

De overlast gaat inmiddels zover dat het huis van burgemeester Jos Som van Kerkrade onder politiebescherming staat omdat hij bedreigd zou worden door motorbendes. De burgemeester heeft het café van de Hells Angels aan de Markt in Kerkrade laten dichtspijkeren.

Internationale afspraken
Minister Ard van der Steur van Justitie en Veiligheid was maandag in Maastricht om te praten met de Limburgse burgemeesters die geregeld te maken hebben met motorclubs. Hij beloofde toen snel extra politiemensen te sturen als dat in de strijd met de motorbendes nodig mocht zijn. Van der Steur zei toen ook dat er internationaal afspraken zijn gemaakt over de aanpak van motorclubs.

Binnenkort zetten de betrokken ministers hun handtekening onder samenwerking tussen de openbaar ministeries van België en twee Duitse lidstaten. Dat is nodig, omdat clubs zich niets aan grenzen gelegen laten liggen, zei de minister.

Commotie
De introductie van de Nederlandse tak van de Bandidos motorclub zorgde een jaar geleden al voor flink wat commotie. Zo werd een dag na de oprichting een aanslag gepleegd op het huis van de Bandidos-president. De woning en omliggende huizen en auto's van Harrie R. raakten zwaar beschadigd.

R., vorig jaar veroordeeld vanwege het bezit van verboden wapens en drugs, was eerst lid van de Nomads. Dat was een tak van de Hells Angels. De Nomads werden opgeheven na een onderlinge moordpartij in februari 2004, waarbij drie leden het leven lieten.

Bendeoorlog
De Hells Angels zijn van oudsher de grote vijand van de Bandidos. Daarmee is meteen de kern van de strijd onder de clubs blootgelegd: allerlei leden stappen over naar concurrerende groepen, wat nieuwe wrijvingen oplevert. Zo stapte bijvoorbeeld kopstuk Henk Kuipers van Satudarah over naar No Surrender. Van No Surrender stapte de afdeling Southside in zijn geheel over naar de Bandidos. No Surrender werd weer opgericht door voormalig Satudarah-kopstuk Klaas Otto.

Maar het conflict in Nederland staat niet op zichzelf. Burgemeester Hoes sprak vorig jaar al zijn zorgen uit over een mogelijke internationale bendeoorlog. De Hells Angels, Satudarah en Bandidos zijn verwikkeld in een internationale om de zeggenschap over drugshandel, kroegen en prostitutie. Dit conflict, in Duitsland omgedoopt tot de 'Rockerkrieg', vechten zij uit in de internationale regio rondom Limburg.

Burgemeester Onno Hoes sprak vorig jaar al zijn zorgen uit over een mogelijke bendeoorlog. Beeld ANP
Burgemeester Onno Hoes sprak vorig jaar al zijn zorgen uit over een mogelijke bendeoorlog.Beeld ANP

'De mensen waar onze ouders ons voor waarschuwden'
De Bandidos Motorcycle Club werd in 1966 in Texas opgericht en telt bijna een halve eeuw later wereldwijd duizenden leden in circa 24 landen. Hun onheilspellende motto luidt: 'Wij zijn de mensen waar onze ouders ons voor waarschuwden'.

Nederland kent de Hells Angels, Satudarah, No Surrender en de Bandidos. Europa telt ongeveer negentig chapters van de Bandidos. De meeste afdelingen opereren in Duitsland. België telt er twee, in Antwerpen en Eupen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden