Politie

Politie: vier agenten verzuimden plicht ernstig bij arrestatie Henriquez

Oud-korpschef Gerard Bouman. Beeld anp
Oud-korpschef Gerard Bouman.Beeld anp

De vijf agenten die juni vorig jaar betrokken waren bij de dodelijk verlopen arrestatie van de Arubaan Mitch Henriquez hebben hun plichten verzuimd.  Bij vier agenten is zelfs sprake van ernstig plichtsverzuim.

Dat blijkt uit intern onderzoek van de afdeling Veiligheid, integriteit en klachten (VIK) van de politie. De politieleiding wacht nu op een advies van de onafhankelijke commissie voor disciplinaire zaken (CADZ) welke maatregelen genomen moeten worden. Dat advies kan bijvoorbeeld ontslag zijn. Het interne onderzoek leidt er wel toe dat de politieman met de lichtste vorm van plichtsverzuim een re-integratietraject krijgt aangeboden. Er wordt voor hem intern een andere functie gezocht. De andere vier moeten vooralsnog thuis afwachten wat er met ze gebeurt.

Henriquez (42) werd op 27 juni vorig jaar in het Haagse Zuiderpark door de vijf agenten gearresteerd bij een muziekfestival. Hij zou geroepen hebben dat hij een wapen bij zich droeg. De wijze waarop hij vervolgens werd overmeesterd, was dermate hardhandig dat hij de volgende dag aan zijn verwondingen overleed.

Doodslag
Naast het interne onderzoek waarvan gisteren de resultaten bekend werden gemaakt, is er ook een strafrechtelijk vervolg. Het Openbaar Ministerie heeft besloten twee van de vijf agenten te vervolgen, de andere drie niet. Het OM verwijt het duo mishandeling met de dood als gevolg of doodslag. De nabestaanden van Henriquez vinden dat alle vijf de agenten moeten worden vervolgd.

De vorige korpschef, Gerard Bouman, had het vijftal overigens al beloofd dat ze niet zouden worden ontslagen, zo blijkt uit correspondentie die in het bezit is van NRC. Die garantie werd opmerkelijk genoeg al gegeven voordat er ook maar enig resultaat van een onderzoek bekend was.

Lastig parket
De toezegging van Bouman brengt zijn opvolger Erik Akerboom in een lastig parket. De top van de Nationale Politie kwam gisteren dan ook met een 'toverformule' als commentaar. Samengevat komt het hier op neer: De toezeggingen worden erkend, maar wat deze waard zijn blijft in het midden. Of letterlijk: "Er is op de bijeenkomst van 17 september 2015 gesproken over de situatie die zou kunnen ontstaan naar aanleiding van het strafrechtelijke en het disciplinaire onderzoek dat gestart was. De toenmalige korpschef heeft op basis van die situatie een aantal toezeggingen aan de collega's gedaan. De huidige korpschef heeft hier kennis van genomen. Hij beschouwt dit als een gegeven. Voor hem staat nu een zorgvuldige verdere afwikkeling van de procedures omtrent het disciplinaire en strafrechtelijke traject centraal."

Dat Bouman heel snel met de garantie kwam, valt wel te verklaren. De voormalige hoogste baas van de Nationale Politie wenste in de laatste maanden van zijn functioneren vooral achter zijn manschappen te gaan staan. Hij trachtte zo kritiek te pareren. Wat het gevolg voor Bouman is van de voorbarige toezegging, is nog onduidelijk. Hij is nog in dienst van de Nationale Politie en heeft recent een advies geschreven over de rol en de kwaliteit van de politie op de voormalige Nederlandse Antillen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden