Update

Politie: 'Verklaring Pistorius niet tegenstrijdig'

Pistorius vandaag bij de zitting over een eventuele borgtocht. Beeld getty
Pistorius vandaag bij de zitting over een eventuele borgtocht.Beeld getty

De politie heeft geen tegenstrijdigheden aangetroffen in de verklaring van de Zuid-Afrikaanse olympiër Oscar Pistorius over de dood van zijn vriendin. Dat heeft een rechercheur, Hilton Botha, woensdag gezegd op de tweede dag van de hoorzitting over een eventuele vrijlating op borgtocht voor Pistorius.

Pistorius zegt dat hij zijn vriendin, het 29-jarige model Reeva Steenkamp, op 14 februari per ongeluk doodschoot, omdat hij in de veronderstelling verkeerde dat er een inbreker zijn huis was binnengedrongen. Volgens aanklager Gerrie Nel is er geen sprake van een ongeluk en heeft Pistorius zich schuldig gemaakt aan moord.

De aanklager voerde aan dat het stel middenin de nacht ruzie had gemaakt, dat Steenkamp zich in het toilet had opgesloten en dat Pistorius viermaal door de deur had geschoten, waarbij hij Steenkamp driemaal trof.

Verbale ruzie
De politie liet weten geen tegenstrijdigheden te hebben aangetroffen in de verklaring die Pistorius had afgelegd. Botha zei dat een getuige inderdaad een hevige woordenwisseling had gehoord, maar dat die zich op dat moment op zeshonderd meter afstand van de woning van Pistorius bevond.

De baan die de kogels aflegden tonen dat het wapen van bovenaf was afgevuurd, zei Botha. Pistorius, die van jongs af aan beide benen moet missen, liet dinsdag in zijn verklaring weten dat hij op zijn stompen zijn wapen had afgevuurd. Nel concludeerde dat Pistorius eerst zijn protheses had omgebonden en daarna had geschoten, waardoor er sprake moet zijn van voorbedachten rade.

Geen sporen huiselijk geweld op lichaam Reeva
Bij de autopsie zijn er geen sporen van fysiek geweld gevonden op het lichaam van Reeva Steenkamp. Dat maakte de advocaat van Pistorius bekend, en later werd het ook bevestigd door de rechercheur Botha.

'Het lichaam van Steenkamp vertoont geen enkel spoor van agressie, of dat ze zich moest verdedigen tegen agressie', verklaarde Pistorius' advocaat Benny Roux. Botha stemde daarmee in.

In het verleden werd Pistorius wel al eens opgepakt voor het gebruik van geweld. 'De precieze datum herinner ik me niet meer volledig, maar Pistorius werd eerder al een keer opgepakt voor geweldpleging bij hem thuis', verklaarde de rechercheur.

'Ik ben toen naar het huis gegaan, maar uiteindelijk moest ik concluderen dat we de agressie niet konden bewijzen', aldus Botha.

'Kruidenmiddel'
In de slaapkamer van Pistorius zijn testosteron en injectienaalden gevonden, zei de politie. De vondst zou de mogelijkheid dat de atleet prestatiebevorderende middelen tot zich nam verhogen, maar zijn advocaat zei echter dat het gaat om een 'kruidenmiddel' dat bovendien niet op de lijst van verboden middelen staat. Volgens de raadsman probeert de politie de vondst een 'negatieve bijklank' te geven. Volgens Botha beschikte Pistorius niet over een vergunning voor het vuurwapen en de munitie die hij thuis bewaarde.

Pistorius baarde vorig jaar op de Olympische Spelen in Londen opzien door als eerste gehandicapte sporter deel te nemen aan de sprintonderdelen. Hij ontkent Steenkamp te hebben vermoord en zegt dat hij in de veronderstelling verkeerde dat hij zijn vuurwapen richtte op een inbreker en daardoor per ongeluk zijn vriendin doodschoot. De rechtbank buigt zich momenteel over de vraag of Pistorius op borgtocht moet worden vrijgelaten.

Pistorius vandaag in de rechtbank van Pretoria. Beeld getty
Pistorius vandaag in de rechtbank van Pretoria.Beeld getty
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden