Politie vaag over arrestatie republikeinen

Verklaring agenten wrikt met de feiten Persoonsverwisseling? Ordeverstoring?

De politie wil niets meer zeggen. Ze werkt aan een 'feitenrelaas' over de aanhouding van twee antimonarchisten tijdens de troonswisseling op de Dam. Dat relaas wordt maandag besproken door de driehoek: burgemeester Van der Laan, de hoofdofficier van justitie en de politiekorpschef.

Wat moet de politie precies nog uitzoeken? Vast staat dat de twee arrestanten zich hielden aan de richtlijn die burgemeester Van der Laan van te voren had gegeven: protesten op de Dam van 'eenlingen die een bord omhoog steken', worden toegestaan. De vraag is dus: waarom werden zij dan toch aangehouden?

Wat de politie betreft was de zaak aanvankelijk eenvoudig: het was een 'inschattingsfout'. De twee zijn aangehouden, en toen bleek dat dat niet terecht was, zijn ze weer vrijgelaten. Met excuses en een bos bloemen voor de twee werd de zaak afgedaan.

Maar een dag later kwam de politie met een nieuwe verklaring en die maakte de zaak er niet eenvoudiger op. Delen ervan lijken zelfs rechtstreeks in strijd met feiten zoals die zijn waargenomen door Trouw- die de gebeurtenissen op nauwelijks meer dan een armlengte afstand volgde.

De politie heeft verschillende verklaringen voor de twee aanhoudingen. De eerste, die van Hans Maessen van het Nieuw Republikeins Genootschap, was het gevolg van een persoonsverwisseling. Maessen werd aangezien voor iemand die op de politielijst van 'potentieel gewelddadige eenlingen' stond, en van die pge's was afgesproken dat ze onmiddellijk van de Dam zouden worden weggevoerd.

Dat roept vragen op. De aanhouding vond plaats vlak nadat de abdicatieplechtigheid was begonnen, iets over tienen. Maessen stond toen al twee uur op de Dam. Heel opvallend, met zijn protestbord omhoog, sprak hij er met pers en met omstanders. Is hij al die tijd over het hoofd gezien door de politie?

Net zo vreemd is het dat de politie blééf geloven dat Maessen zo'n pge was, ook nadat hij zich had geïdentificeerd. Het rijbewijs waarmee hij dat deed, had vals kunnen zijn, vindt de politie, en ter verdediging spreekt ze ook nog van de 'hectiek vlak voor de balkonscène'.

Maar ook dat overtuigt niet - alleen al omdat Maessen al vanaf acht uur aangehouden had kunnen worden. De aanhouding vond trouwens niet 'vlak voor' de balkonscène plaats, maar bijna een half uur eerder. Hectisch was het rond die tijd niet; het was al uren juist uitgesproken rustig op de Dam.

De politieactie lijkt bovendien zorgvuldig geregisseerd. Al zeker een kwartier voor de aanhoudingen deed onder journalisten het gerucht de ronde dat er een politieactie in de lucht hing. Van strakke regie getuigt ook het feit dat de twee anti-monarchisten rond het tijdstip van hun aanhouding plotseling omringd werden door een heel legertje aan politiemensen in uniform en agenten in burger. Hoezo hectisch?

Ook de politieverklaring voor de tweede aanhouding, die van anti-monarchie-activiste Joanna, wrikt met de feiten. Die zou zijn opgepakt omdat ze begon te schreeuwen en daardoor de openbare orde verstoorde. Maar zoals ook te zien is op tv-beelden, begon Joanna pas te schreeuwen ('Noord-Korea', 'vreedzaam protest') toen ze werd afgevoerd, en niet daarvoor.

De twee antimonarchisten zelf vermoeden een vooropgezet plan om te voorkomen dat hun protest voor het oog van de internationale pers te zien zou zijn. Onzin, heeft burgemeester Van der Laan al gezegd. Maar wat dan wel de achtergrond van de aanhoudingen was, blijft in nevelen gehuld - mede door mistige politieverklaringen.

'Een ernstige zaak'
Het was toch een schitterende dag? Wat zeuren we nou over zo'n foutje? Er zijn toch excuses gemaakt? Zo ongeveer reageerden betrokkenen op de aanhouding van twee antimonarchisten. Ook burgemeester Van der Laan leek zich niet erg druk te maken. "Het blijft mensenwerk", zei hij dinsdagavond over het politieoptreden.

Maar inmiddels slaat hij een iets andere toon aan. Het gaat om een 'ernstige zaak', zei hij eergisteren. "De vrijheid van demonstratie en van meningsuiting zijn grondrechten. Als daar iets misgaat, doet het ons zelf zeer."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden