Politie trapt ook in val Othello

AMSTERDAM - Konden de ondervragers van de Twee van Putten zien dat het tweetal de moord verzon? De rechercheurs trapten -vermoedelijk- in hun eigen overschatting dat ze liegende en niet-liegende verdachten feilloos uit elkaar kunnen houden.

Psycholoog Aldert Vrij houdt vandaag, bij zijn aantreden als hoogleraar aan de Universiteit van Portsmouth, een rede over leugendetectie bij politieverhoren. Hij concludeert daarin dat 'politie-ondervragers niet veel beter scoren dan leken'. Beiden gaan af op foute signalen van verdachten: ,,Wegkijken, met de handen en armen bewegen, nerveus gedrag en een hogere stem opzetten, geven een verdachte indruk, maar zijn geen bewijs.''

De Twee van Putten, Dubois en Viets legden voor hun aanvankelijke veroordeling gedetailleerde bekentenissen af. Het hof wraakt nu de intensieve verhoren, waardoor het duo 'gedesoriënteerd' raakte. Zeker, omdat ze ook nog elementen van de moord aangereikt kregen die buiten de politie alleen de daders konden weten. Die daderkennis namen ze volgens het hof in hun verwarde toestand over.

Dubois en Viets lijken dan gekomen in wat Vrij noemt de 'Othello-fout', waarin een dader gaat liegen omdat hij bang is te worden gepakt of onschuldigen gaan verzinnen uit vrees niet te worden geloofd. Dat stoelt op Shakespeare's gelijknamige toneelstuk. Othello beschuldigt valselijk zijn vrouw Desdemona van ontrouw. Hij gebiedt haar te bekennen voordat hij haar zal doden. Desdemona zal Cassio, van wie wordt beweerd dat hij haar minnaar is, vragen te getuigen dat ze onschuldig is. Othello zegt dat hij Cassio al heeft gedood. Desdemona realiseert zich dat ze haar onschuld niet meer kan bewijzen en reageert daar heftig op. Othello ziet dat als bewijs dat ze haar ontrouw toegeeft.

Volgens Vrij trappen ondervragers net zo gemakkelijk in de val als Othello. Uit onderzoek blijkt dat niet meer dan 66 procent van de verdachten die door de politie als leugenaar worden aangewezen, inderdaad liegt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden