Politie toch aansprakelijk voor schietpartij Alphen aan den Rijn

Winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Beeld ANP

Dat Tristan van der V. nooit een wapenvergunning had mogen krijgen, is al eerder geconcludeerd. Dat de politie door die vergunning wel af te geven, aansprakelijk is voor de schade die slachtoffers en nabestaanden ondervonden toen Van der V. in 2011 in Alphen aan den Rijn in het rond schoot, is nu voor het eerst vastgesteld. Het gerechtshof in Den Haag gaf de slachtoffers en nabestaanden gisteren gelijk in een lang slepende procedure. 

Volgens het hof moet een wapenvergunning worden geweigerd aan iemand aan wie een wapen niet kan worden toevertrouwd. Die bepaling is in de wet opgenomen om burgers te beschermen. Door Van der V. een wapenvergunning te geven terwijl die vanwege diens psychische problemen had moeten worden geweigerd, zijn burgers onvoldoende beschermd. En dus is de politie aansprakelijk voor de schade van slachtoffers van de schietpartij, aldus het hof.  

Ouders

Het hof zet daarmee een streep door de eerdere beslissing van de rechtbank. Die oordeelde dat er fouten zijn gemaakt bij de wapenvergunning, maar daarop volgde niet de aansprakelijkheid. Volgens John Beer, advocaat van de 51 slachtoffers die de zaak aanspanden, is het een belangrijk signaal dat het hof dat anders ziet. "Het laat zien dat de overheid verantwoordelijk kan worden gehouden als er fouten worden gemaakt. Net als ieder ander in dit land." 

Met zijn legaal gekochte wapens schoot Van der V. op 9 april 2011 zes mensen dood, en verwondde hij zestien anderen in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Hij pleegde vervolgens zelfmoord. 

De vraag wie er schuld had aan het drama, kwam al vanaf het eerste moment ter sprake. Naast de overheid, probeerden slachtoffers ook de ouders van Van der V. aansprakelijk te stellen. Zij wisten van de psychische problemen van hun zoon en wisten van de wapenvergunning. De rechtbank wees die claim af. 

Dat nu de overheid wel aansprakelijk is gesteld, is niet uniek, zegt Ivo Giesen, hoogleraar aansprakelijkheidsrecht aan de Universiteit Utrecht. Hij noemt de zaak wel opvallend. "Het is Tristan die zijn geweer leegschoot. Als je de vraag moet beantwoorden wie er aansprakelijk is, dan kom je bij de schutter uit. Maar omdat die niet meer leeft, is er verder gekeken: wie heeft er nog meer bijgedragen? Het hof concludeert dat als hij zijn wapenvergunning niet had gehad, Tristan waarschijnlijk een stuk moeilijker aan wapens was gekomen."

Zet deze beslissing nu de sluizen open voor andere burgers die schade ondervinden door fouten van de overheid? Giesen verwacht van niet. Nederland kent een terughoudende claimcultuur. Bovendien is er in dit geval een vrij direct verband tussen de wapenvergunning en de schietpartij. 

De hoogte van de schadevergoeding voor de slachtoffers en nabestaanden in Alphen aan den Rijn moet nog worden vastgesteld. Overigens krijgt niet iedereen geld. De claim van winkeliers, die een paar dagen hun zaak moesten sluiten maar niet zelf gewond raakten, is door het hof afgewezen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden