Politie test mogelijke ingebruikname tasers en bodycams

Korpschef Erik Akerboom vindt het gat tussen vuurwapen en stok te groot bij de politie. Beeld anp
Korpschef Erik Akerboom vindt het gat tussen vuurwapen en stok te groot bij de politie.Beeld anp

De politie gaat het gebruik van tasers en bodycams testen om die mogelijk in te zetten tegen relschoppers tijdens de jaarwisseling. Dat zegt korpschef Erik Akerboom donderdag in een interview met NU.nl.

"We willen ook op korte termijn gaan experimenteren met het stroomstootwapen en ook met de bodycams omdat het voor ons ongelooflijk belangrijke beschermingsmaatregelen zijn die helpen bij het opsporen van raddraaiers."

De apparaten komen volgens Akerboom naast de uitschuifbare wapenstok die in 2018 breed zal worden ingevoerd. De inzet van nieuwe middelen is volgens hem noodzakelijk maar niet voldoende. "Het is nodig dat er ook preventieve maatregelen worden genomen en daarvoor zijn de ouders en soms ook de politiek aan zet."

Tasers zullen niet alleen door speciale eenheden worden getest, ook de basisteams gaan het stroomstootwapen uitproberen. "Het gat tussen vuurwapen en stok wordt als te groot ervaren", aldus Akerboom. We zijn benieuwd naar de werking en wanneer we ze het beste kunnen gebruiken."

In zijn nieuwjaarsboodschap van maandag wees de korpschef van de politie op opvoeding, gezin, normen en waarden en de durf om elkaar aan te spreken op gedrag dat niet door de beugel kan. Akerboom riep 'alle Nederlanders op om dit gesprek ook met elkaar te voeren'.

Ook sprak hij zich uit voor een verbod op zwaar vuurwerk. Een goede eerste stap zou volgens hem zijn om de legale verkoop te beperken tot siervuurwerk. "We zien steeds zwaarder knalvuurwerk in omloop komen. Schades worden omvangrijker en letsel neemt toe." De combinatie met alcohol en drugs maakt het volgens hem extra gevaarlijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden