Politie stopt met vervoer van verwarde mensen

De politie stopt per 1 januari met het opvangen en vervoeren van verwarde mensen die geen strafbaar feit hebben gepleegd. "De politie is er om boeven te vangen, niet om patiënten met handboeien in een auto mee te nemen. Dat moeten we niet willen", zei de politiechef van Amsterdam- Amstelland, Pieter-Jaap Aalbersberg, gisteravond in het tv-programma 'De Monitor'.

Naar verwachting gaat de geestelijke gezondheidszorg deze taak deels van de politie overnemen. Hoe precies is nu niet duidelijk. Uit verschillende proefprojecten moet nog blijken welke vervoersvorm wél geschikt is, zo meldt het ministerie voor volksgezondheid. Eerder experimenteerden Amsterdam en Eindhoven met de 'psycholance', een ambulance voor mensen met psychische problemen.

Voor verwarde mensen kan het traumatiserend en stigmatiserend zijn om door een politieauto opgehaald te worden en in een cel te moeten zitten, zo wordt breed erkend. Begin juli drong het Aanjaagteam Verwarde Personen ook al aan op passend en humaan vervoer en dito opvang. Het ministerie gaat hiervoor geld beschikbaar stellen; het bedrag wordt na Prinsjesdag bekendgemaakt.

Het aantal incidenten met verwarde mensen is de afgelopen jaren flink toegenomen. In 2015 kwamen er ruim 65.000 meldingen bij de politie binnen, een stijging van 65 procent ten opzichte van vijf jaar geleden. Ze worden nu behandeld als 'gewone' verdachten, maar daar moet volgens alle partijen verandering in komen. Volgens minister Schippers moeten politie, ambulancezorg, ggz-aanbieders en ander partijen hierover goede afspraken maken, waarbij de gemeente de regie heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden