Politie stopt Greenpeace-actie tegen Russische olietanker

Zeker 100 actievoerders en bemmanningsleden van de Greenpeaceschepen Rainbow Warrior III en Esperanza zijn betrokken bij de actie. Beeld Getty Images
Zeker 100 actievoerders en bemmanningsleden van de Greenpeaceschepen Rainbow Warrior III en Esperanza zijn betrokken bij de actie.Beeld Getty Images

De actie van milieuorganisatie Greenpeace, die probeerde te verhinderen dat de Russische olietanker Michail Oeljanov aanlegt in de Rotterdamse haven, is door de politie beëindigd. Dat meldt Greenpeace-activist Willem Wiskerke aan het ANP vanuit de kapiteinskamer van het schip Rainbow Warrior, waar hij met zo'n 15 man opgesloten is door de politie.

De kapitein van het Greenpeace-schip, dat de toegang van het Russische schip tot de haven belemmerde, is aangehouden wegens het niet opvolgen van aanwijzingen van de politie. De rest van de bemanning is niet opgepakt, aldus een politiewoordvoerder. Ook zijn ongeveer 30 activisten op de kade en in de bootjes rondom de olietanker aangehouden.

Beelden op de webcam van het schip van Greenpeace toonden dat de politie aan boord kwam. Die heeft het schip van de activisten weggesleept om de olietanker te kunnen laten aanmeren.

Olie lossen
Enkele andere Greenpeace-activisten hebben later in de ochtend nog een paar uur dwarsgelegen. Activiste Faiza Oulahsen meldde aan het ANP dat vijf klimmers langs de kades probeerden te verhinderen dat de olietanker Michail Oeljanov van Gazprom de olie kon lossen. De politie heeft de klimmers uit de touwen gehaald en aangehouden. 'Ze weten dat de actie op z'n einde loopt en maken ons het werk niet moeilijk', zegt een woordvoerder tijdens de actie. Ook lopen er volgens de politie meerdere buizen tussen het schip en de wal, zodat het lossen van de olie vanaf de Russische tanker tijdens de actie niet werd gehinderd.

'Rotterdam heeft de discutabele eer om de allereerste lading Noordpoololie ter wereld in ontvangst te mogen nemen', zegt Wiskerke. 'De Michail Oeljanov met zijn Noordpoololie is het begin van de economische exploitatie van het Noordpoolgebied. Daar strijden wij tegen.'

Zeker 100 actievoerders en bemanningsleden van de Greenpeace-schepen Rainbow Warrior III en Esperanza waren betrokken bij de actie. Ook hingen er een aantal paragliders boven de tanker van het Russische gasconcern Gazprom. De politie heeft de Rainbow Warrior gesommeerd om te blokkade te stoppen.

De eigenaar van de olietanker, de Russische rederij Sovcomflot, noemt de actie van Greenpeace 'een onverantwoorde publiciteitsstunt.'

Signaal
De Russische olietanker had gisteren al zijn automatische signaal uitgezet. Daardoor was het schip niet te traceren. Schepen zijn verplicht een automatisch identiteitssignaal uit te zenden, om aanvaringen te voorkomen en goed vindbaar te zijn in het geval van een ramp. Dat de olietanker het signaal had uitgezet, betekent volgens Greenpeace-activist Willem Wiskerke dat 'Gazprom ergens bang voor is', zei hij gisteren op Radio 1.

De olie in de tanker is afkomstig van het Prirazlomnaya-platform in de Pechorazee. Greenpeace voerde in september 2013 al actie tegen het platform, waarbij het Greenpeace-schip Arctic Sunrise in beslag werd genomen. Ook werden 30 actievoerders, onder wie de Nederlanders Faiza Oulahsen en Mannes Ubels, gedurende 100 dagen vastgehouden in Rusland.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden