Politie rolt bende op in Haagse binnenstad

Tien jonge mannen verdacht van reeks inbraken in de Randstad

Een Haagse jeugdbende die naam maakte met inbraken in de Randstad, is opgerold door de politie in Den Haag. Deze week zijn twee mannen, van 22 en 26 jaar, gearresteerd. Sinds december heeft de politie nog acht andere mannen aangehouden, in leeftijd variërend van 19 tot 26 jaar.

Ze worden verdacht van woning- en bedrijfsinbraken, witwassen van gestolen goederen en heling. Die misdrijven zou de groep in wisselende samenstelling hebben gepleegd. Een woordvoerster van de politie spreekt daarom van een 'crimineel netwerk'.

Het gaat om een bende uit de wijk Kortenbos in de Haagse binnenstad. De bendeleden zijn bekend in de wijk. Hoewel ze niet allemaal openlijk de buurt terroriseren, zijn bewoners wel bang voor de jongens. De aangiftebereidheid is daarom laag. Volgens bronnen in de wijk bestaat de bende voornamelijk uit Marokkaans-Nederlandse jongemannen. Bij de groep zijn ook jongeren van andere etniciteiten actief, mogelijk ook autochtone Nederlanders.

De leden van de groep reden dorgaans in auto's die op naam van anderen waren gehuurd. De inbraken hadden onder meer plaats in woningen in Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Leiden.

Bij de politie bestaat het vermoeden dat de verdachten in enkele gevallen achterhaalden of de bewoners thuis waren gekomen, door bijvoorbeeld een papiertje tussen de voor- of achterdeur te plaatsen. Op die manier konden zij achterhalen welke deuren niet werden gebruikt.

Het onderzoek startte in het najaar van 2013, toen de recherche van wijkbureau Jan Hendrikstraat aanwijzingen kreeg dat jongeren uit Kortenbos betrokken waren bij inbraken. Kortenbos is een relatief kleine wijk in Den Haag. Het gebied was een van de oudste delen van Die Haghe, het dorp dat Den Haag ooit was. Kortenbos ligt aan de rand van het centrum, is slechts 65 hectare groot en heeft rond de zevenduizend inwoners.

Het tweetal dat dinsdag werd aangehouden, bleek in korte tijd voor tienduizenden euro's aan sieraden, vermoedelijk de vrucht van diverse woninginbraken, te hebben ingeleverd bij juweliers. Uit het rechercheonderzoek blijkt dat het onmogelijk was om de ingeleverde sieraden aan een woninginbraak te linken. De boekhouding van de ingekochte sieraden bij de juweliers bleek daarvoor vaak 'te summier' en de sieraden zelf waren reeds verkocht of gebruikt, laat de politie weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden