Politie Randstad levert in voor andere regio's

Haaglanden vindt het zuur, Eindhoven wilde meer agenten

Het aantal politiemannen in de regio's Amsterdam-Amstelland, Haaglanden en Kennemerland daalt de komende jaren. Minister Opstelten van veiligheid maakte gisteren de herverdeling van de budgetten voor de politiekorpsen bekend. Vier korpsen krijgen minder geld, wat bij drie van hen ook leidt tot minder personeel. De andere 21 politiekorpsen krijgen er geld van de minister bij.

Het korps Haaglanden daalt het hardst in personeelssterkte met tweehonderd minder fte's in 2015. Gedwongen ontslagen zijn niet nodig, zo bevestigen de minister en korpschef van Haaglanden, Henk van Essen.

Herverdeling van het politiebudget is volgens Opstelten nodig omdat het geld nu scheef over het land is verdeeld. De korpsen in de Randstad kregen veel geld vergeleken met andere regio's. Daardoor zijn er in grensgebieden met veel misdaad en regio's met meerdere middelgrote steden tekorten in personeel.

Veel korpsen reageren kritisch op de plannen van de minister. Haaglanden vindt het 'zuur en wrang'. Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven vindt dat zijn regio op basis van inwonersaantallen recht heeft op tweehonderd extra fte's, terwijl hij er nu maar honderd bij krijgt.

Regio Friesland, die er de komende jaren ruim tien miljoen euro op vooruit gaat, reageerde wel tevreden. Korpsbeheerder Ferd Crone was bang dat er bij bezuinigingen politietaken zouden moeten sneuvelen. Nu hij meer geld krijgt, hoeven 140 agenten niet te vrezen voor hun baan, aldus Crone.

Minister Opstelten vindt dat de korpsen hun kritiek achterwege moeten laten. "Als je verdeelt, heb je nou eenmaal altijd mensen die niet tevreden zijn", aldus de minister.

De herverdelingsplannen van het politiebudget bestonden al onder het vorige kabinet. Omdat er niet genoeg geld te verdelen was, zouden er politieagenten moeten verdwijnen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van veiligheid, is dat nu niet het geval, omdat dit kabinet extra geld in de politie investeert. Daarmee zijn 3000 banen gered, aldus de woordvoerder. Dat zijn de 3000 extra agenten die werden afgesproken in het regeerakkoord.

De herverdeling van de budgetten geldt tot 2015. In dat jaar wil het kabinet de nationale politie invoeren, wat zal leiden tot een heel nieuw systeem van financiering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden