Politie plant acties tijdens Prinsjesdag en Sail

Bij de wedstrijd AZ- Ajax dit weekend was nauwelijks politie aanwezig. Beeld anp
Bij de wedstrijd AZ- Ajax dit weekend was nauwelijks politie aanwezig.Beeld anp

De politie breidt de acties voor een betere cao uit. De vakbonden denken aan acties rond Prinsjesdag en Sail Amsterdam, zo melden bronnen aan persbureau ANP. De komende weken worden daar besluiten over genomen.

De bonden overwegen ook nog verscihllende andere acties. Zo kan het zijn dat medewerkers van de vreemdelingenpolitie niet meer meewerken aan het uitzetten van asielzoekers en dat arrestantenverzorgers stoppen met het vastleggen van persoonlijke gegevens van arrestanten. Ook wordt gesproken over het stoppen van het overdragen van dossiers aan het Openbaar Ministerie en het afgeven van vergunningen voor de schietsport en jacht

Burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar pleitte vanochtend in Trouw voor minder politieinzet tijdens voetbalwedstrijden. AZ-Ajax en nog twee eredivisiewedstrijden werden dit weekend gespeeld bijna zonder politieinzet, en verliepen vrijwel rimpelloos. Volgens Bruinooge 'bestaat de risicoloze samenleving niet' en zal er veel geld bespaard worden als bestuurders niet ieder risico op voorhand willen uitsluiten.

Gerrit van der Kamp, voorzitter van politiebond ACP, reageert vandaag op de standpunten van de burgemeester van Alkmaar: "Het draaide in onze actie om een goede cao, maar als de bijvangst daarvan is dat het debat over de politie-inzet bij voetbalwedstrijden op gang komt, is dat een goede zaak. Politiecapaciteit is schaars en duur. Is de inzet daarvan voor voetbalwedstrijden altijd en in zo'n grote omvang noodzakelijk? Jarenlang is daarover niet gesproken; we gingen er klakkeloos van uit dat het nodig was. Maar als we blijven verwachten dat we risico's rond wedstrijden voor 100 procent kunnen voorkomen, dan loopt het gesprek erover snel vast De onderliggende houding is steeds dat een ongeluk geen ongeluk is, maar iets waarvoor een schuldige moet worden aangewezen. Daar moeten we vanaf."

Ook Daniël Dekker, voorzitter van de supportersvereniging van Ajax, is tevreden over de gang van zaken dit weekend: "Ik verbaas me over die voortdurende politie-inzet, alleen maar uit voorzorg. Zondag ging het goed, er heerste saamhorigheid onder supporters, ze wilden bewijzen dat het ook zonder politie kon. Je zou willen dat dat een heel seizoen kon, maar dat lijkt nog een brug te ver. Het gaat wel eens mis, dat is ontegenzeggelijk waar, en ik ken de afwegingen niet die burgemeesters en politie maken. En toch, het gaat maar om een heel kleine groep mensen. Bijna altijd zijn het alleen de uitsupporters die problemen veroorzaken, en daarvan hoogstens tien procent. De politie-inzet staat in geen verhouding tot de omvang van dat groepje. Misschien moeten we inderdaad zeggen: we schaffen het gewoon af."

De politiebonden voeren al maanden actie voor een betere cao. Het overleg met minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie zit vast. Vorige week maandag begon de actie 'géén spoed, geen politie' waarbij agenten niet meer uitrukken voor meldingen zonder spoed. Deze week wordt die actie herhaald en met één dag verlengd: maandag én dinsdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden