Politie opent jacht op online handel in illegaal vuurwerk

Twee jongens steken rotjes af op straat. Beeld ANP XTRA
Twee jongens steken rotjes af op straat.Beeld ANP XTRA

De politie komt dit jaar al vroeg in actie tegen de online handel in illegaal vuurwerk. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de gegevens van duizenden Nederlandse internetprofielen en websites waarop illegaal vuurwerk wordt aangeboden. De politie heeft het voorzien op zowel de verkopers als de kopers van illegaal vuurwerk. Dat meldt het AD.

Advertenties op blogs en berichten sociale media worden nageplozen, waarna verkopers en kopers de politie kunnen verwachten. De afgelopen jaren was de pakkans te laag, zegt projectleider Marcel Kruize van de Nationale Politie in het AD. "We gaan de handel nu frustreren."

De nieuwe aanpak kan veel opleveren: alleen al via blogs zijn 1400 Nederlanders in beeld die illegaal vuurwerk aanbieden. Gisteren zijn na een online zoektocht van dertig rechercheurs al zo'n 65 proces verbalen uitgeschreven, schrijft de politie.

Het is niet voor het eerst dat de politie online actie onderneemt tegen illegaal vuurwerk. In 2013 lokte de politie kopers van illegaal vuurwerk in de val met een nepwebsite waarop illegaal vuurwerk werd aangeboden. Daarbij werd niemand beboet of gearresteerd, maar kreeg de koper een gepersonaliseerde video te zien na het plaatsen van een bestelling.

Ontploffing als een aanvalsgranaat

Illegaal vuurwerk - denk aan nitraten, cobra's en strijkers - kan erg gevaarlijk zijn. Soms is de ontploffing zo krachtig, dat die te vergelijken is met die van een aanvalsgranaat. Illegaal vuurwerk wordt regelmatig per post verstuurd, waardoor ook de postbode gevaar loopt. De Inspectie Leefomgeving en Transport onderschepte vorig jaar honderd pakketten met vuurwerk, een jaar eerder waren dat er nog 35. Bij de jaarwisseling vorig jaar werd een kwart van al het letsel veroorzaakt door illegaal vuurwerk.

Dat er veel illegaal vuurwerk in de omloop is, blijkt wel uit de vuurwerkbarometer van het Openbaar Ministerie. Tot zeven weken na de jaarwisseling werd dit jaar 40.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen.

Wie wordt betrapt op het bezitten van illegaal vuurwerk kan een hoge boete krijgen. Voor handelaren zijn de straffen nog hoger: naast een boete kan er een taakstraf of zelfs celstraf opgelegd worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden