Politie ontwikkelt website om vuurwerkpiraten te pakken

Een overzicht van de website taskforceovb.nl

De politie en de stichting VeiligheidNL openen de jacht op jongeren die levensgevaarlijk vuurwerk afsteken. Met een speciale website kan vanaf vandaag iedere Nederlander bommenmakers uit zijn eigen buurt identificeren. 'Die bommen kunnen namelijk vreselijk letsel veroorzaken'.

Dat schrijft het AD. Meer dan 130 bommenmakers zijn vanaf vandaag op de nieuwe website taskforceovb.nl te vinden. Burgers mogen helpen bij het opsporen van deze kwajongens. Op de website is een landkaart te zien van Nederland met de bommenmakers in jouw buurt die je kunt helpen identificeren. Via een linkje kun je het filmpje bekijken van de vuurwerkpiraat.

De politie is blij met het initiatief en werkt mee aan de opsporing. 'Het is een prachtig voorbeeld van samenwerking tussen politie en burgers,' vindt Ad Nieuwdorp van het Landelijk Milieu Expertise Centrum.

YouTube
'We zijn al een jaar bezig om filmpjes zoals dat van Kevin van internet af te krijgen', vertelt Cees Meijer van VeiligheidNL. De jongens zijn meestal tussen de 15 en de 19 jaar en hebben een e-mail gekregen met de opdracht hun filmpje weg te halen. Zo'n 60 procent heeft dat inmiddels gedaan'.

YouTube is een podium waarmee deze jongens anderen inspireren', legt Meijer uit. 'Bovendien vragen handelaren van de illegale spullen jongeren zulke filmpjes te maken. Om reclame te maken voor hun vuurwerk. Ze krijgen als dank gratis een zwaar knalvuurwerkpakket toegestuurd.'

Gevaar
'Het probleem van zwaar illegaal knalvuurwerk nam tot twee jaar geleden enorm toe', zegt de stichting VeiligheidNL. 'We telden bij de oudejaarsviering van 2010 720 ziekenhuisbehandelingen, waarbij in 17 procent van de gevallen opname nodig was. Dat was het jaar erop afgenomen tot 10 procent.'

Straffen
De straffen voor bommenmakers zijn sinds vorig jaar veel strenger. Volwassenen kunnen tussen de 6 en 15 maanden celstraf als eis verwachten als zij een vuurwerkbom bezitten, verhandelen of afsteken. Voor jongeren is de hoogte van de taakstraf verhoogd.

De intensievere jacht geldt ook voor jongeren die nu in de weer zijn met zware knallers. Meijer: 'We vragen mensen om ook bommenmakers die niet op de website staan, te helpen identificeren. Dus als je in de buurt vuurwerkbommenmakers ziet, ze herkent en weet waar ze wonen, dan willen we graag dat je dat doorgeeft aan Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of de Opsporingstiplijn 0900-6070.'

Beeld VeilgheidNL
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden