Drugsoverlast

Politie ontdekt meer drugslabs, aantal dumpingen daalt

Crystal meth aangetroffen in Rotterdam.Beeld politie.nl

De politie heeft vorig jaar meer productie- en opslaglocaties van synthetische drugs ontdekt dan in 2018. Het aantal dumpingen nam sterk af, blijkt uit het Landelijk Overzicht Synthetische Drugs 2019 van de politie.

Werden in 2018 292 dumpingen aangetroffen, vorig jaar waren dat er honderd minder: 191. Maar mede door de toename van het aantal labs en opslaglocaties dat is ontdekt, heeft de politie niet de indruk dat er minder drugs worden geproduceerd in Nederland, zegt Max Daniel, portefeuillehouder drugs binnen de politie. "Mogelijk wordt vaker drugsafval geloosd in het bodem- en oppervlaktewater.”

Het aantal ontdekte drugslaboratoria steeg licht: van 82 in 2018 tot 90 vorig jaar. Het aantal ontdekte opslaglocaties nam toe van 79 tot 85. De meeste opslag- en productielocaties werden aangetroffen in de zuidelijke provincies en het oosten van het land.

Opvallend was de toename van het aantal productielocaties voor crystal meth. In 2019 waren dat er negen, tegen zeven een jaar eerder. "Tot enkele jaren terug werden methlabs niet of nauwelijks aangetroffen in ons land", zegt Daniel. "Omdat de verkoopprijs van crystal meth aanzienlijk hoger ligt dan die van xtc of amfetamine, zijn de te behalen winsten groot. Mogelijk is dat voor Nederlandse drugsproducenten de reden om over te stappen op crystal meth."

Lees ook: 

Gemiddeld een keer per week wordt er drugsafval gedumpt in het riool van Eindhoven

Om er onzichtbaar van af te komen, lozen criminelen drugsafval deels via het riool. In de regio Eindhoven is daar nu onderzoek naar gedaan. Het gebeurt er gemiddeld één keer per week.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden